Ще одна директорка сумської школи відмовилася від “захмарних” послуг КП

21.01.2021

Ще одна керівниця школи в Сумах відмовилась, щоб шкільні камери обслуговувало комунальне підприємство “Інфосервіс”. Як ми повідомляли, у 12 школі 9 камер встановили наприкінці 2018-го – з того часу вартість їх обслуговування зросла у кілька разів, передає suspilne.media.

Директорка школи Ірина Губська каже, що торік за їх обслуговування школа заплатила 21 тис. грн. На 2021 запропонували ще дорожчий договір. Крім того, ці витрати школа має покривати самостійно. “Спочатку говорили, що кошти на обслуговування цих камер будуть іти відповідно до цієї програми. Але далі, я сама депутатка Сумської міської ради, дізналася, що кошти окремо виділені не були, а шукали ці кошти в межах галузі. З наступного року обслуговування коштувало 1300 грн за камеру, через рік 1750 грн і ось на початок 2021 року принесли договір. Ціна на місяць – понад 2 тис грн”, – розповідає Ірина Губська.

З її слів, не влаштовує термін зберігання інформації та умови пропонованої послуги. Каже, що колись звернувшись за відео, щоб з’ясувати подробиць однієї історії зі шкільного життя, в “Інфосервісі” їй сказали, що інформація стерта. Тому зараз знайшли іншу фірму. “Ми звернулися до приватних фірм, які сказали, що обслуговування буде коштувати 200 грн. Вони встановлюють реєстратор у нас, тобто, сервер буде у нас, у нас і ця інформація буде накопичуватися і зберігатися не сім днів, а протягом місяця”, – говорить директорка 12 школи Ірина Губська.

Директорка Сумської школи №4 Тетяна Волкова відмовилася від послуг комунального підприємства у 2019-му. Також через ціну, але не обслуговування, а встановлення. “Ми отримали 110 тис. грн на підключення 9 відеокамер. Пропозиція КП “Інфосервіс” якраз і складала 9 відеокамер, мінус накопичувачі та монітори. Я читала цю міську програму, там не було чітко прописано, що підключати камери має “Інфосервіс”. І я вирішила запитати у приватних фірмах, які займаються установкою: що вони могли б мені запропонувати? Мені нарахували, що не 110 тис. грн, а десь близько 60 тис. грн”, – розповідає Тетяна Волкова.

Тоді, за виділені мерією кошти, приватна фірма встановила на цю школу 18 камер: 9 – на будівлю, де розміщена початкова ланка, і 9 камер на основний корпус. Також у ціну послуги увійшли реєстратори пам’яті для кожного об’єкта. “У вартість цієї послуги повинні включатися певні витрати: на пальне, зарплату робітників, на податки, пенсійний фонд, тощо. Я для себе вивів таку формулу: краще заробити не багато коштів, але заробити їх”, – говорить представник приватної фірми відеоспостереження Володимир.

Директорка Комунального підприємства “Інфосервіс” Олена Дяговець вважає, що вартість їхніх послуг економічно обґрунтована і просить звертати увагу не на кількісні показники, а враховувати специфіку послуги та її обсяг. “Наша послуга складається не лише з технічного обслуговування самих відеокамер. Наші працівники також обслуговують серверну частину – наш центр, де зберігається інформація – відео архів. У нас працює технічна підтримка цілодобово, у разі виходу з ладу будь-якої камери, яка знаходиться в нашій системі. Ми оперативно реагуємо разом з правоохоронними органами на цю ситуацію”, – говорить директорка Комунального підприємства “Інфосервіс” Олена Дяговець.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: