Реорганізація ОТГ на Сумщині: як триває працевлаштування чиновників, які підпали під скорочення?

21.01.2021

Від 1 січня цього року на Сумщині замість 18 районів лишилося 5. Під скорочення підпали працівники 13 райдержадміністрацій. Хтось вже встиг працевлаштуватись в інше місце, а хтось ще закриває справи. Як триває цей процес – далі у матеріалі suspilne.media.

Тепер Сумський район межує з Роменським. Раніше між ними були ще Лебединський і Недригайлівський. У Недригайлові жителі зміни ще не відчули. Кажуть, як жили, так і живуть.

Через ліквідацію району не буде й місцевої райдержадміністрації. Тут майже 60 чиновників уже тиждень закривають справи.

“Працюю з 27 травня 97 року минулого століття. Я за освітою кадровий військовий, і коли пройшов четверту хвилю мобілізації, то потрапив у свої умови на, які мене навчали, потім повернувся і знову тут працюю. Тому для мене проблеми не має поміняти місце роботи. Збройні Сили у нас потребують кадрів, то у мене зараз дві такі умови, які я можу використати”, – розповідає чиновник Микола Дяченко. Він працює у цій будівлі майже 24 роки.

Наталія Майдан у відділі освіти – останніх п’ять. “Залишусь без роботи, тоді й буду шукати. Я не проти, якщо запропонують – піду залюбки”, – каже чиновниця Наталія Майдан.

Останній із райдержадміністрації має піти голова. “Собі ще нічого не підшукую, бо знаю, процес реорганізації довгий, і я буду залишатися поки не будуть підписані акти. Майже всі об’єкти нерухомості – школи, були передані в ОТГ, але є майно, є документація над якою зараз працюють співробітники”, – каже голова Недригайлівської райдержадміністрації Володимир Діхтяр.

Саму будівлю райдержадміністрації віддадуть у власність Недригайлівській тергромаді. Також їй відійде майже все майно адміністрації. Серед того, що вже у власності територіальної громади: первинна медицина, заклади освіти, заклади культури, територіальні центри, будинок школяра, музична школа.

“У нас затверджений штатний розпис, але дуже хотілося б забрати класних спеціалістів, та поки такої можливості немає. У цьому році ми плануємо зробити аудит землі й, я думаю, що це принесе значні кошти в наш бюджет. Якби всі підприємства, які знаходяться тут, у нашій громаді, сплачували податки з доходів фізичних осіб й всі податки тут, то грошей було б у нас більше”, – розповідає голова недригайлівської територіальної громади Костянтин Волков.

На цей рік мають 108 млн грн, яких вистачить лише на зарплату і комунальні послуги, на розвиток грошей немає. Недригайлів, за новим територіальним поділом – частина Роменського району.

“Було б логічно, додати хоч по одній особі з Недригайлова й Липової, з тих територій де вони знають, які рішення приймалися сесіями, знають населені пункти, знають проблеми цих територій. Тобто, бажання є ввести додатково дві штатні одиниці. Але поки таких дій, я не вчиняю, бо немає фінансування на утримання апарату районної ради”, – говорить голова Роменської райради Іван Яременко.

У місцевому центрі зайнятості для колишніх чиновників поки можуть запропонувати тільки навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації.

“Також розглядається можливість працевлаштування в об’єднані територіальні громади. Далі служба зайнятості готова виплатити одноразову допомогу, якщо зазначені працівники матимуть бажання відкрити власну справу”, – розповідає директорка недригайлівської філії Сумського обласного центру зайнятості Алла Ломонос.

На Сумщині у власність територіальних громад, за словами голови облдержадміністрації Василя Хоми, передано 349 із 352 об’єктів. Це заклади освіти, культури, лікарні та інші об’єкти.

Триватиме реорганізація 13 районів та їхніх державних адміністрації до квітня. Загалом до кінця року на Сумщині має лишитись тисяча триста чиновників, половина з них – обласна адміністрація, половина – місцеві районні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: