У Сумах почали робити експрес-тести на наявність антигену до COVID-19

22.01.2021

У центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 21 січня почали робити експрес-тести на антиген до COVID-19. За словами заступниці начальника обласного управління охорони здоров’я Галини Хомети, усього на Сумщині такі мають отримати 45 закладів первинної ланки.

Всього на заклад отримав 125 тестів. Станом на 11 годину ранку зробили тест одному хворому, він виявився негативним. Результат був готовий протягом 15 хв. Також крм негативного результат може бути позитивний чи сумнівний.

“При виявленні позитивного швидко тесту на антигени sars-cov-2, хворі обов’язково підлягають обстеженню на РНК sars-cov-2 методом ПЛР. При наявності гострої респіраторної хвороби спричиненої sars-cov-2 або якщо випадок підозрілий, а цитотест негативний, то ми все одно проводимо мазок на ПЛР”, – розповідає терапевт центру первинної медико-санітарної допомоги №2 Олена Шульга.

Експрес-тести на антиген до COVID-19 проводять:

Людям із підозрою на COVID-19.

Людям із симптомами інших ГРВІ.

З ознаками пневмоній.

Пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації.

Особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19.

Із майже 7,5 тис. експрес-тестів, які надійшли в область, половину розподілили по закладах первинної ланки. Решта поки знаходиться на складі обласного центру інфекційних хвороб. Туди сторонніх не пускають, бо склад розташований у так званій “брудній” зоні – будівлі, де лікують пацієнтів із COVID-19.

“Якщо ми раніше визначали тільки антитіла, то зараз визначається антиген, тобто сам збудник. Ці швидкі тести ефективні в перші дні захворювання, навіть за один два дні до появи перших ознак.Тобто ці тести ефективно використовувати для контактних осіб. Ці тести з практичного погляду для нас більш цінні, оскільки ми можемо відразу з появою ознак захворювання встановити діагноз”, – розповідає медична директорка обласного центру інфекційних хвороб та дерматології ім. З.Й. Красовицького Ірина Троцька.

За інформацією заступниці начальника обласного управління охорони здоров’я Галини Хомети, за тиждень на Сумщині очікують ще майже 50 тис. експрес-тестів.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: