Як у Сумах рятують рибу від задухи?

22.01.2021

Щороку в зимовий період зі встановленням льодового покриву на водоймах виникає загроза задухи риби. Унаслідок утворення криги припиняється надходження кисню з повітря, а розчинений у воді кисень зв’язується з органічними речовинами, що розкладаються на дні водойм, під час яких у воду потрапляють отруйні для риб гази: метан, сірководень, аміак та інші, які прискорюють загибель риби. Ці фактори спричиняють поступове зниження вмісту розчиненого у воді кисню до критичних норм (3 мг/л при нормі 8-12 мг/л), що сприяє виникненню явищ задухи, як наслідок, масова загибель риби, інших водних живих організмів.

За науковими даними мінімум вмісту кисню (мг/дм3) у воді в зимовий період для виживання риб для різних видів різний: щука, окунь, плітка, короп, лящ – 4,0; вугор річковий – 3,6; білий амур – 3,0; найбільш витривалими до вмісту кисню є в’юн – 0,8, карась сріблястий – 1,0, лин – 2,0. Мінімально допустима рибогосподарська норма становить 4,0 мг/дм3.

Ознакою негативного явища є скупчення біля поверхні води в прорубаних ополонках молоді риб, водних жуків та плаваючих личинок комах. Це вже сигнал на сполох – ситуація критична!

Найкращим заходом попередження задухи є прорубування лунок (для забезпечення доступу атмосферного кисню). А щоб ці лунки не замерзали та довго слугували джерелом насичення води киснем, потрібно в них вставляти снопики, виготовлені з трубчастих стебел рослин (наприклад тих, які ростуть по берегах водойм).

Також потрібно проводити механічну аерацію води. Існує багато шляхів її здійснення. Загальний принцип аерації полягає в тому, що шляхом декількох перепадів рівня води чи стікання її по кризі вона взаємодіє з атмосферою, збагачуючись на кисень та звільняючись від отруйних газів.

Працівниками Сумського рибоохоронного патруля протягом зимового періоду постійно проводиться моніторинг умов зимівлі водних біоресурсів. На водоймах, найбільш схильних до виникнення явищ задухи, спільно з громадськими інспекторами проводяться роботи з їх попередження.

Так, держінспекторами проведено забір води з водойм області та станом на 22.01.2021 за результатами вимірювань відділом інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Сумській області вміст розчиненого кисню у воді на водоймах Сумщини в нормі і складає: від 13 до 15 мгО2/дм3.

Сумський рибоохороннй патруль закликає всіх рибалок області, орендарів ставків та взагалі всіх небайдужих громадян допомогти рибі перезимувати, попередити масову загибель водних живих ресурсів у ставках, озерах, водосховищах області шляхом прорубування та облаштування лунок.

Такі роботи слід виконувати обережно, із дотриманням заходів безпеки на кризі. Про всі випадки ускладнення екологічного стану, виявлення передумов виникнення задухи інформуйте на телефон «гарячої лінії» Сумського рибоохоронного патруля: (096) 838-25-70 та (0542) 77-90-13.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: