Як працюють глухiвськi кiнологи та їхні напарники-собаки

26.01.2021

Кінолог – спеціаліст, який не тільки займається дрессируванням та навчанням чотирилапих поліцейських, це психолог, напарник і товариш для собаки. В основі сумісної плідної роботи лежить довіра між поліцейським та його підопічним, адже в кінології випадкових людей не буває. Перша і найголовніша якість, якою повинна володіти людина – це любов до тварин. Без цього інспектор-кінолог не відбудуться.

Сьогодні в кінологічної служби центру ГУНП в Сумській області на базі Глухівського відділку поліції п’ятеро чотириногих поліцейських. Виховуються і підростаючі кадри – двоє цуценят. З ними працюють старший інспектор-кінолог Іван Капелько та молодший інспектор-кінолог Валентина Солорева. Кінологи зі своїми вихованцями успішно обслуговують не тільки Глухів та район, а й допомагають всім сусіднім по області відділам поліції. А взагалі на рахунку кінологічної служби при ГУНП в Сумській області десятки розкритих злочинів. Службові собаки продовжують залишатися незмінними помічниками, пише hlukhiv.info.

“Кожна собака має свою спеціалізацію, – розповідає нам поліцейський-кінолог Іван Капелько. – Одні шукають наркотики, інші – вибухівку і зброю, треті супроводжують затриманих, завдання четверте – пошук викрадених речей”

Втім, кажуть, якщо псу у віці довірити роботу, у нього немов друге дихання відкривається – прокидаються молоде завзяття, натиск, прагнення. Подібна історія сталася і зі старшим кінологом. Коли Іван в 2016 році вирішив присвятити себе кінології, то в місцевому відділі поліції був 6-річний вівчар, якому було потрібне спеціальне навчання.

Але щоб виховати справжнього бійця, кінолог повинен сам мати сильний характер, не опускати руки. І при цьому займатися з собакою годинами і щодня, вкласти в її виховання багато сил, а найголовніше – свою душу. Саме це і робив Іван Іванович. Разом з Ремом їздили у відрядження до Житомиру, де пес пройшов навчальний курс. Але спочатку вівчар не спішив виконувати вказівки.

«Я не здавався. Регулярно за планом проводив заняття. Вже за рік дресирування собака показав добрі результати»

Інспектор згадує перші досягнення вихованця, яким стало фактично розкриття вбивства, тобто Рем знайшов будинок злочинця. Час служби собак – сім-вісім років, потім пес виходить на «пенсію». В березні Рему виповниться 12 років, собака вийшов у заслужену відпустку, та про нього й досі піклуються в поліції.

Мрія дитинства

Валентина Солорева з 2017 року служить в поліції, але не одна, а разом зі своїм чотириногим другом Греєм. Вона – молодший інспектор-кінолог, з дитинства мріяла працювати з собакою. Коли з’явилась вакантна посада кінолога, погодилась пройти навчання і приступити до служби.

«Собака завжди повинен бути в строю. Постійні тренування, індивідуальний підхід до собаки, комбінування роботи та відпочинку – все в комплексі”, – розповідає молодший інспектор.

А ще, Валентина впевнена, що справжній кінолог повинен весь час вчитися. Для інспектора тварина – це перш за все партнер. Саме інспектор-кінолог читає свою собаку по повороту голови, по тому як вона махнула хвостом, відчуває її настрій і готовність до роботи. У відповідь від своїх підопічних вони отримують відданість і любов. Така злагоджена робота пари в кінцевому підсумку дає хороші результати в розкритті злочинів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: