У “Європейській солідарності” знайшли винного у помилках на пам’ятній дошці АТОвцю – русифікація

31.01.2021

Депутат Сумської міської ради від “Європейської солідарності” Володимир Чепік знайшов доволі дивне пояснення, хто винен у тому, що меморіальну дошку загиблому в ООС полковнику Євгену Коростельову встановили з купою помилок. На його думку, все це неподобство сталося через … русифікацію. І це не жарт, а реальна позиція “євросолідарника” щодо резонансної ситуації, викладена на його сторінці у Фейсбуці.

“Яскравий приклад, як роки русифікації нашого народу впливають на сьогодення.

У Сумах відкрили меморіальну дошку на честь загиблого в ООС. Її автор зробив понад десять граматичних помилок.Нам приходиться захищати не лише територію України, а і власну мову. Бо ворог підступний і атакує з усіх фронтів.

Сьогодні, ще раз переконався у правильності рішення, яке прийняла Сумська міська рада у 2017 році щодо викладання державною мовою базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах м. Суми.

Підтримую впровадження вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». І хто щоб не казав – він важливий і своєчасний. Мова = незалежність!

Лише комплекс заходів захистить нас від подібних помилок у майбутньому!” – написав Володимир Чепік.

Як бачимо, причинно-наслідкові зв’язки у депутата суперечать із здоровим глуздом. На те, що русифікація до помилок на меморіальній дошці не має жодного відношення, зокрема звертають увагу і в коментарях до публікації.

“Володя, до чого тут русифікація, вибач? Чи ти не вивчав у школі українську мову? І я вивчала. Українську мову в російськомовній школі. І як би небагато годин її не було – мені виявилось достатньо, щоб не робити помилок”, – пише Наталія Трояновська.

До того ж, на момент прийняття рішення Сумської міськради про обов’язкове навчання українською мовою у Сумах лише дві школи навчали дітей російською, тобто 95% школярів мали повний доступ до отримання знань державною мовою. Тож Володимиру Чепіку, коментуючи цей скандал,  не завадило б просто визнати безграмотність причетних до події і те, що замість вшанування світлої пам’яті бійця, над ним познущалися, проявили неповагу до його рідних. А приплітати сюди “русифікацію” – схоже на те, як у будь-яких бідах України шукати “російський слід”.

Варто також зауважити, що саме за влади Петра Порошенка, лідера партії “Європейської солідарності”, відомого своїм гаслом “Армія. Мова. Віра”,  в Україні був прийнятий суперечливий Український правопис, який замість того, щоб сприяти вивченню української мови, лише нівечив її.  І ось днями Окружний адміністративний суд Києва скасував постанову про запровадження правопису, задовольнивши позов, що направляли “для захисту української мови від її спотворення на користь регіональних діалектів”.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: