Сумські школи впроваджують інноваційні системи харчування

08.02.2021

Під час щопонеділкової апаратної наради міський голова Олександр ЛИСЕНКО доручив управлінню освіти і науки продовжити роботу щодо організації забезпечення якісного, безпечного і повноцінного харчування дітей у школах і садочках міста.

Відповідно до доручення міського голови, від завтра комісія з питань належного функціонування закладів освіти міста в оновленому складі розпочинає вивчення ситуації з організацією харчування у закладах освіти.

Наразі управлінням освіти і науки проаналізовано перелік постачальників продуктів харчування до закладів освіти, дотримання ними вимог та умов доставки продуктів харчування.

У подальшому, для кращої організації процесу харчування дітей, серед батьків школярів і вихованців міських дитсадків проведуть опитування з даного питання. Таке вже проводять серед батьківського активу школи № 8. На сайтах деяких закладів освіти вже розміщено перспективне щоденне меню, і також стартує опитування.

«Коли буде перевірка їдалень, обов’язково запрошуватимемо представників батьківських комітетів, щоб вони бачили ситуацію на власні очі, як відбувається процес харчування дітей у школах», – зазначила начальник управління освіти і науки Антоніна ДАНИЛЬЧЕНКО.

Крім того, за її словами днями стартує навчання працівників органів управління освіти і науки з питання нового санітарного регламенту у школах і організації безпечного харчування дітей. Для керівників закладів освіти також проведуть навчання щодо санітарного регламенту, системи НАССР і регіонального плану заходів для того, щоб у подальшому, дійсно, покращилось харчування школярів і умови його отримання.

Вона також наголосила, що на сьогодні харчування школярів максимально приведено у відповідність до вартості.

«Те, що приготували, це одне, але багато дітей звикли харчуватися по-іншому, і тоді залишається багато продукції. Це, вважаю, головний показник процесу харчування, тому що, коли витрачаються гроші, вони ж повинні витрачатися з користю. Правильно обговорювали впровадження системи «шведського столу». Бо, по-перше, це виховує культуру харчування у дітей, а по-друге у них є вибір», – наголосила начальник управління освіти і науки.

Зауважимо, деякі школи вже зараз впроваджують інноваційні системи харчування. Так, у школі № 30 у меню школярів включено ряд страв по системі Євгена КЛОПОТЕНКА. Зараз там слідкують, чи підходить дітям таке харчування.

«Ми стежимо за ситуацією, і в інших містах також переймаємо досвід. Надалі працюватимемо над цим питанням. Зараз вже організовано поетапне навчання керівників закладів освіти, тісно працюємо з батьками аби діти отримували безпечне, якісне і здорове харчування», – сказала посадовець.

Міський голова зауважив, що з даного питання необхідно вивчити і думку самих школярів.

«Треба дати можливість і дітям висловити свою думку. Вважаю, що це дасть позитивний результат. У нас всі ініціативні керівники навчальних закладів, є особливо активні і варто з ними проговорити цей момент, можливо створити якийсь проєкт опитування дітей, і в результаті вийти на єдину вірну систему харчування у закладах освіти, яка б всіх влаштовувала», – зауважив Олександр Лисенко.

Очільник Сум наголосив, що дане питання триматиме на особистому контролі, а профільному управлінню доручив посилено працювати над забезпеченням дітей здоровим і смачним харчуванням у закладах освіти.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: