На Сумщині закрили хлібзавод через антисанітарію

11.02.2021

Управління держпродспоживслужби в Сумській області повідомило про тимчасове припинення виробництва хліба та хлібобулочних виробів на ТОВ «Лебединський хлібзавод».

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» оператор ринку зобов’язаний усувати виявлені невідповідності шляхом здійснення корекцій та коригувальних дій, шо виникають у зв’язку із здійсненням заходів державного контролю, а також дотримуватись гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях виробництва та обігу відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

За результатами проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) на потужності ТОВ «Лебединський хлібозавод», яка провадить господарську діяльність за адресою: пров. Заводський, 4, м. Лебедин, Сумська область, 42200, у період з 03.01.2021 по 04.01.2021 встановлено наявність значних порушень вимог законодавства – невиконання пунктів приписів про усунення порушень вимог законодавства про харчові продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин складених Лебединським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, а саме: місце для миття та дезінфекції облаштоване у виробничому цеху таким чином, що може призвести до перехресного забруднення обладнання та харчових продуктів, виконано з металу, який забруднений, мас іржу, механічні пошкодження, необроблені зварювальні шви та щілини в яких накопичується бруд. Планування та розташування труб водопостачання не забезпечує належне проведення миття та дезінфекції виробничих приміщень. Зазначені невідповідності створюють загрозу для життя та здоров’я людей та порушують вимоги ч.І ст.41 Закону України №771.

Стіни у складі зберігання муки, зоні фасування хліба та на експедиції потріскані, потребують ремонту, зроблені з негладких матеріалів, що підтверджується наявним накопиченням бруду, що може призвести до потрапляння у харчовий продукт бруду та хвороботворних мікроорганізмів, плісняви тощо. Підлога на підприємстві не рівна, має вибоїни та механічні ушкодження, що унеможливлює ефективне його миття та дезінфекцію, може стати причиною мікробіологічного, мікотоксичного, токсичного, фізичного забруднення та створює загрозу життю та здоров’ю людей. Відсутність належної дезінфекції дає можливість стверджувати, що не продезінфіковане обладнання, яке використовується у виробництві може нести загрозу при виробництві харчових продуктів та створювати загрозу для здоров’я людей. Харчові продукти не захищені від будь якого забруднення на всіх стадіях виробництва. Не всі мішки з борошном лежать на піддонах.

Наявність загрози для споживачів від харчової продукції виготовленої, даним оператором ринку, підтверджує систематичне та тривале ухилення від виконання приписів про усунення порушень.

Зважаючи на грубі суттєві порушення виробництва та обігу харчових продуктів, які можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини внаслідок їх споживання Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області, було прийняте рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу на 10 робочих днів. Також, інспекторами Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області та головним спеціалістом відділу безпечності управління безпечності головного управління в Сумській області було складено протокол про порушення гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів.

З 4.02.2021 по 18.02.2021 ТОВ «Лебединський хлібозавод» не має права виготовляти та реалізувати свою продукцію в освітніх та лікувальних закладах, магазинах. У разі виявлення в продажі хлібобулочних виробів за вказаний період ТОВ «Лебединський хлібозавод» на маркуванні якого значиться адреса пров. Заводський, 4, м. Лебедин, Сумська область, 42200 необхідно звернутися на електронну адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області post@dpss-sumy.gov.ua або на адресу Лебединського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області lebedyn@dpss-sumy.gov.ua задля запобігання вживання харчових продуктів, які виробляються в антисанітарних небезпечних умовах, що може створити загрозу життю та/або здоров’ю як дорослих так і дітей. Будьте пильними та небайдужими при споживанні обраних вами продуктів, адже сьогодні Ваша відповідальність може завтра врятувати чиєсь життя.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: