Мовний конфлікт у школі на Сумщині отримав своє продовження

12.02.2021

На Сумщині мама першачка глухівської школи Аліса Ковальова розповіла, що їй не дали записати відео: жінка хотіла зафіксувати, за порадою свого адвоката, засідання міської комісії, яка мала вивчити факт булінгу її дитини.

Ми вже розповідали історію конфлікту між жінкою та адміністрацією школи через російські пісні, які, за словами Аліси Ковальової, використовували у позакласних заходах перед новим роком. Пані Аліса говорить: через конфлікт почався булінг її дитини з боку вчительки.

Засідання комісії, яка мала вивчити факт булінгу чи його відсутність у цій школі, відбулося 9 лютого. Аліса Ковальова говорить, що за тиждень попереджала комісію про намір зафіксувати її перебіг на аудіо або відео. Відповіді не отримала. “Зібралася комісія і вони мені кажуть: вимкніть, будь ласка, диктофон, будь-яку зйомку. Попри те, що це публічне місце, попри те, що я – потерпіла сторона і здійснюю це в інтересах своєї дитини. Я вже була свідком того, як мої незадокументовані слова чиновники міста перекручували. Ці чиновники не права моєї дитини захищають, а якісь свої інтереси, своїх людей”, – говорить жінка.

Вчителька Наталія Билевщук говорить: “Ніякого мовного конфлікту в нас немає і не було. А те що Аліса Тарасівна вигадала, те що вона тут нафантазувала і прикрасила, вибравши з контексту якісь свої речення, висловлювання мої. Озвучую це вже третій місяць: це тільки її позиція. Відбулося розслідування і соціальних служб, і відділу поліції, і адміністрації школи, і відділом освіти. У нас ніяких порушень немає, ніяких мовних конфліктів, ніяких булінгів”.

До цього в школі представники обласного управління державної служби якості освіти вивчали, як адміністрація школи протидіє булінгу. Висновки отримали тиждень тому.

“Не створене безпечне освітнє середовище – вільне від насильства та булінгу, внаслідок того, що організаційно-розпорядчі документи заклади освіти з цього питання не відповідають установленим вимогам чинного законодавства. Порушений порядок розгляду заяв про булінг. Заявник пані Аліса та інші члени комісії, які не є працівниками закладу освіти, не були повідомлені про дату, час, місце проведення засідання комісії”, – зазначила начальниця управління Державної служби якості освіти Сумщини Алла Рябуха.

Також Аліса Ковальова писала листи мовному омбудсмену та Уповноваженому з прав дитини. Звідти відповіли, що доручення розібратись отримали поліція та освіта. І перша, і друга вивчають деталі історії. Якщо підтвердиться, то це буде перший випадок булінгу відносно дитини з боку вчителя, сказав начальник відділу ювенальної превенції Сергій Тарасенко.

“Булінг – це цькування учасників навчального процесу. Він повинен нести в собі 4 ознаки: наявність навчального процесу, жертви, булера – дитини-кривдника або особи кривдника і систематичність. Тобто два чи більше разів. Передбачено законодавством, що жертвою є учень, а булером є саме вчитель. Однак, на території Сумської області таких фактів зафіксовано не було”, – розповів він.

Керівниця глухівського міського відділу освіти Оксана Юдіна, з якою журналісти домовлялись про коментар, не знайшла часу для цього. Раніше ж вона говорила, що вчительку, в якої навчається син Аліси Ковальової, звинуватили безпідставно.

Після мовного конфлікту Алісу Ковальову вчителька видалила зі створеного нею інтернет-чату. Свято, до якого у грудні 2020 року готувалися діти, пройшло, але у скороченому варіанті, передає suspilne.media.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: