Директор шосткинського оборонного підприємства прокоментував звільнення і розпродаж майна

12.02.2021

У зв’язку з реформуванням ДК «Укроборонпром» ходить багато чуток про масові звільнення і про розпродаж майна на КЗ «Імпульс. Аби розставити всі крапки над І ШосткаNews.City зустрілась із керівником підприємства Віталієм Кайнарою.

КЗ «Імпульс» на даний час залишається казенним підприємством, яке входить у перелік підприємств, що мають стратегічне значення для економіки. Відповідно до проєкту закону і реформи «Укроборонпрому» завод надалі повинен стати чи державним товариством чи акціонерним товариством. Як це вплине на підприємство? Для «Імпульсу» таке перетворення нічого не змінює.

Якщо стане акціонерним товариством – акції будуть належати державі, якщо господарське товариство – засновник і власник – держава.

Як працює підприємство на даний час?

Нині триває процес укладання договорів на 2021 рік. На цей рік ми вже набрали обсяг виробництва минулого року. У лютому запланували два робочих дні на тиждень, але вже зараз підприємство працює по три дні та керівник підприємства не виключає, що до кінця місяця можлива робота по чотири дні.

Чи буде скорочення у трудовому колективі?

Нині на Імпульсі працює 2750 осіб. Найближчим часом підприємство чекає реорганізація трудових ресурсів. Адміністрація підприємства розроблює систему заохочення виходу на пенсію.

Ми хочемо запропонувати людям, які чесно працювали на підприємстві, якусь винагороду за те, що вони звільняться. Мова йде лише про людей пенсійного віку.

Таким чином буде оптимізована чисельність штату, але не на значну кількість і ні в якому разі шляхом скорочення. Це буде лише вихід пенсіонерів на заслужений відпочинок. На даний час оптимальна чисельність штату 2500 працівників. Це рахується за кількістю витрат і можливості виплачувати заробітну плату.

Яка доля об’єктів соціально-побутової сфери, які перебувають на балансі заводу?

Перший етап реформи передбачає інвентаризацію усіх підприємств концерну. Нині настав час визначити долю об’єктів соціальної сфери, якими опікувався завод. Віталій Федорович переконаний, що частина залишиться на балансі підприємства.

Є об’єкти, які у будь-якому випадку мають належати підприємству і це ми вже обговорили в «Укроборонпромі» і є підтримка і розуміння. Це профілакторій «Лісний», це будинок культури, спорткомплекс, база відпочинку у с. Пирогівка

Є об’єкти, які не рентабельно утримувати, тим більше, що вони навряд будуть експлуатуватись за своїм початковим призначенням. Це дитячий табір у с. Пирогівка, так там є будівлі, але вони старі і ми пропонуємо їх реалізувати. Це стосується і кафе «Парус» у мікрорайоні Вінниця, будівля занедбана, без вікон і дверей. Також прийшла у занедбання залізна дорога, яка вела до прохідної підприємства. На балансі підприємства є вантажні та пасажирські вагони, якими тут вже не користуються. На даний час помінялась логістика і підхід до доставлення вантажу.

Цей транспортний парк вже не буде потрібний. До того ж ми втратили право виходу на велику залізну дорогу. Тому цей транспорт буде реалізований. І це буде перший пілотний проєкт по реалізації зайвого майна. Продаж буде цілком прозорим через систему торгів

Підприємство у різні часи займалося виготовленням товарів не оборонного призначення і це обладнання роками не використовується. Тому воно буде реалізоване або, як обладнання, якщо знайдуться покупці, або як металолом. Це обладнання для виробництва застібок на блискавці, іграшок, м’ячиків, пасти. Окрім того, непотрібне обладнання займає значні площі, які можна використати для виробництва патронів чи снарядів.

Коли говорять про те, що підприємство вирізається, це не так. Ми будемо реалізовувати обладнання, яке вже давно не використовуємо і яке нам не потрібно. А вилучені кошти ми зможемо витратити або на інвестиції, або на заробітну плату, або на розвиток підприємства. Жодного обладнання, що працює розпродано не буде.

Частина об’єктів соціально побутової сфери буде передана у комунальну власність. Попередньо адміністрація заводу вже проводила переговори з міською владою. В цьому році «Імпульс» не подається на конкурс по обслуговуванню житлового фонду мікрорайону Капсуль. Втім поки не буде знайдено нової обслуговуючої компанії ЖКГ КЗ «Імпульс» буде обслуговувати населення мікрорайону.

КЗ «Імпульс» залишається одним із найбільших платників податків до місцевого бюджету. Так завод за минулий рік перерахував до міського бюджету близько 40 мільйонів гривень.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: