Сумський біатлоніст – у ТОП-20 на чемпіонаті світу

14.02.2021

Гонка переслідування у чоловіків на чемпіонаті світу в Поклюці пройшла з феноменально закрученим сюжетом, повним драматизму і захоплюючої боротьби, пише biathlon.com.ua.

Швед Мартін Понсілуома, який переміг у спринті з 11-секундним запасом, вже на першому вогневому рубежі в персьюті виявився в ролі наздоганяючого – після того як в лежці заробив два кола штрафу. Повернутися в боротьбу за медалі швед так і не зумів, і в підсумку з шістьма промахами фінішував лише 13-м.

На другому рубежі в дуелі за лідерство зійшлися ті, хто рік тому в цій дисципліні розігрував золото. Як і на торішньому чемпіонаті в Антхольці, Емільєн Жаклен в цій міні-дуелі виявився краще Йоханнеса Бьо: на один промах норвежця француз відповів п’ятьма ідеальними пострілами, і пішов на дистанцію одноосібним лідером. Але боротьба тільки починалася, бо слідом за Жакленом в погоню відправився квартет на чолі з тим же Йоханнесом, компанію якому склали Стурла Легрейд, Себастьян Самуельссон і Сімон Дестьйo.

Але куди там! Жаклен сьогодні був нестримний! У першій стійці Емільєн включив кулемет і закрив усі мішені за 17,3 секунди!!! Це був удар під дих переслідувачам – адже в той момент, коли француз зірвався з килимка, його суперники тільки підходили до своїх установок. І два лідери загального заліку здригнулися: Йоханнес Бьо і Стурла Легрейд допустили по промаху і відпустили вперед Дестьйo і Самуельссона, що чисто відстрілялися! Але на щастя Йоханнеса, швидкість і раніше при ньому, і всього за один круг він знову включився в боротьбу за медалі.

За медалі, але не за перемогу. Жаклен, натхнений лідерством, зробив ще одне диво на заключній стійці – ще одна стрільба з 18-ти секунд! У вирішальний момент у боротьбі за золото чемпіонату світу! Неймовірно!!! І навіть не викладаючись на всі сто відсотків на останньому колі, француз з легкістю захистив титул чемпіона світу в персьюті!

Долю срібла і бронзи на останньому колі вирішували Самуельссон і Бьо-молодший. Обидва заключний вогневий рубіж відпрацювали чисто, і пішли на останнє коло на дистанції трьох секунд один від одного. Себастьян, відстрілявши чисто всі рубежі, до цього моменту пробіг на 300 метрів менше, і, хоча Йоханнес швидко ліквідував це невелике відставання, сил на те, щоб на фініші вискочити з-за спини шведа, у лідера Кубка світу вже не залишилося. Самуельссон приніс в скарбничку своєї збірної срібло, а Бьо завоював бронзу, яка, втім, швидше засмутила Йоханнеса.

За перипетіями боротьби в стані лідерів, на жаль, трохи в тіні залишилися прориви в персьюті українців. А там було на що подивитися! Артем Прима в сьогоднішній гонці був чудовий! Навіть три кола штрафу не змазали враження від виступу українця. Стартувавши 20-м, Артем вже після чистої стрільби лежачи вийшов на 12-е місце і утримував цю позицію до вирішального рубежу. І в стійці Прима ще раз закрив всі п’ять мішеней, і поки суперники мотали штрафні кола, Артем виявився вже дев’ятим!

Але і цим наш спортсмен не задовольнився, хоча найближчий з суперників, Сімон Едер, був на дистанції у десять секунд. Але Приму це не збентежило, і за пару сотень метрів до фінішу він не тільки наздогнав австрійця, але і залишив того за спиною! Восьме місце – другий в кар’єрі результат в гонках рівня Кубка світу і краще його досягнення на чемпіонатах світу! Вітаємо, Артем!!!

Не менш захоплених відгуків заслуговує і сумчанин Богдан Цимбал. Не маючи до цього досвіду боротьби в гонках переслідування на такому рівні, наш спортсмен не знітився, і показав, що і в такій компанії може відчувати себе, як риба у воді! Один промах на чотири рубежі – найкраща стрільба серед українців сьогодні і як нагорода – просування вперед на 12 позицій! Лише пару днів назад Цимбал вперше завоював кубкові очки, а сьогодні вже «окопався» в топ-двадцятці з 18-м результатом! Браво, Богдан! І якщо вже ми захоплювалися скорострільністю Жаклена, не можна не відзначити і українця: Цимбал показав третій час роботи на рубежі серед усіх 60-ти учасників гонки, поступившись французу в цьому компоненті всього шість секунд!

А ось у капітана команди, навпаки, справи на стрільбі не склалися. Причому з перших пострілів в лежці, два з яких Дмитро Підручний пустив в молоко. І це було б півбіди, але в двох стійках Діма заробив ще чотири кола штрафу, після чого сподіватися на прогрес по позиціях було наївно. Підручний прийшов до фінішу 28-м, обмінявши свій 23-е стартове місце.

У загальному заліку Кубка світу ситуація відрізняється стабільністю. Фінішувавши третім, Йоханнес Бьо, ще сильніше зміцнив жовтий біб на своїх плечах – тепер відрив від Стурли Легрейда, який фінішував в персьюті шостим, становить 78 балів. Дмитро Підручний та Артем Прима в тоталі йдуть, відповідно, 29-м і 31-м.

Гонка переслідування. Чоловіки

1.  Емільєн Жаклен (0+0+0+0)  31:22,1

2.  Себастьян Самуельссон (0+0+0+0)  +7,3

3.  Йоханнес Тінгнес Бьо (0+1+1+0)  +8,1

8.  Артем Прима (0+1+2+0)  +2:00,6

18.  Богдан Цимбал (1+0+0+0)  +2:49,3

28.  Дмитро Підручний (2+0+3+1)  +3:25,2

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: