Сумчани збирають підписи за розпуск виконкому

16.02.2021

Петиція «Розпуск всього складу виконавчого комітету Сумської міської ради!» зареєстрована вчора, 15 лютого, в Єдиній системі місцевих петицій.

«Вкрай важливим є підтримання конкурентності (дискусійності, взаємоконтролю, альтернативних поглядів) у діяльності системи місцевої ради. Слід розуміти, що виконавчий комітет є колегіальним органом, головним призначенням якого є прийняття владних рішень «замість» підлеглих міського голови. На засіданні виконкому в міського голови лише один голос.

Через нерозуміння цих механізмів часто виконком перетворюється в один з відділів міського голови.

Це трапляється, як правило, через включення до його складу службовців ради (підлеглих міського голови) – керівників виконавчих органів, директорів шкіл, завідувачів садочків, керівників закладів охорони здоров’я. Інколи можна зустріти виконкоми, які повністю сформовані зі службовців ради. Не рідкісними є випадки підпорядкування волі міського голови депутатів ради. Такий вплив відбувається кількома способами – прийняття депутатів чи їхніх родичів на роботу у виконавчі органи, комунальні установи і підприємства, бізнес депутатів на бюджетних коштах (постачання товарів, робіт чи послуг за кошти бюджету чи комунальних підприємств), отримання депутатами чи їхніми родичами земельних ділянок, майна. Інколи підпорядкування депутатів (руйнування конкурентності гілок влади) відбувається через прямий підкуп. Зрозуміло, що робота такого виконкому є прогнозованою, а його рішення перетворюються на легалізацію задумів міського голови. У такий ситуації засідання виконкому є бездискусійними, проходять швидко, а подекуди формально. Така ситуація є вкрай небезпечною для системи стримування і противаг, яку повинні виконувати три гілки місцевого самоврядування.

Саме через таку ситуацію в місті сталась ситуація, коли виконком прийняв вкрай тяжке рішення про підвищення тарифів без громадських слухань та відкритості складових нових тарифів на перевезення пасажирів у приватному маршрутному транспорті.. Маємо ситуацію коли тарифи зовсім не відповідають якості пасажирських перевезень.

Виконком провів засідання за 5 хвилин по даному питанню, практично всі члени виконкому проголосували «За». Але жоден з членів виконавчого комітету не мав ніяких питань. Ніхто із членів виконавчого комітету зовсім не ознайомився зі складовою тарифу та ніхто не мав інформації стосовно пасажиропотоку у місті Суми – що необхідно для прийняття даного рішення. Практично всі члени виконкому проголосували «За», що наштовхує на різні думки.

Місту не потрібен такий виконком, місту потрібен виконком, який зважено буде приймати рішення, тим паче такі як підвищення тарифів.

Тому прошу підтримати петицію та винести на розгляд міської ради питання про розпуск виконкому міста Суми», – пише автор петиції

Станом на 16 лютого петицію підписали 37 осіб із 250 необхідних. Початок збору підписів: 15 лютого 2021 р. До кінця збору підписів залишилось: 44 дні.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
04.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 46 вибухів
04.05.2024 Оголошено аукціон з приватизації ЄМК ДП «Сумський експертно-технічний центр Держпраці»
04.05.2024 На Сумщині відбулося засідання консультативної ради у справах ветеранів війни
04.05.2024 На Шосткинщині ліквідували пожежу, яку спричинив ворожий обстріл
04.05.2024 У Сумах патрульні затримали водія ВАЗ напідпитку
04.05.2024 На Сумщині внаслідок обстрілів пошкоджено три приватні будинки, три домогосподарства та господарчу споруду

Коментарі: