У Шостці створюють музей Скоропадського

17.02.2021

На базі дитячої бібліотеки створюють ще один відділ Краєзнавчого музею – музей Скоропадського. Про це стало відомо під час круглого столу за участі краєзнавців, музейників, бібліотекарів.

Історія Гамаліївського монастиря нерозривно пов’язана з ім’ям Івана Скоропадського, який проголосив себе покровителем обителі. Тому Харлампіївський монастир вже зараз перетворюють на туристичну перлину Шосткинської громади. Облаштування музею Скоропадського на базі бібліотеки – це, так би мовити, анонс створення у майбутньому великого музею. Цю ідею не один рік виношує Олена Чанцева-Коваленко, голова Шосткинського відокремленого підрозділу Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

“Ми починаємо з такої краплинки. У нас будуть раритетні речі про монастир. Наприклад, лампадки того часу. Ми й надалі будемо збирати старовинні речі. Нам з Києва передадуть погруддя Скоропадських, книжки”, – зазначила вона.

Наразі проведена етнографічна експедиція. Мешканці села Гамаліївка передали свої родинні реліквії, частина з яких стане експозицією новоствореного музею.

Гетьмана Івана Скоропадського поховали в склепі Харлампіївської церкви. Тут покояться інші члени його родини. Це єдине родинне поховання гетьманів, що збереглось в Україні.

Наразі планується зйомка документального фільму з поїздкою до Цюриху у Швейцарію. Там мешкають останні дві доньки Павла Скоропадського.

“Планується перевезти до Шостки з Німеччини прах Скоропадського. Але, щоб його перевозити, треба мати куди. Тому запрацював заповідник «Державотворці Сіверщини». Наступний крок – ми дуже чекаємо на утворення його адміністрації”, – повідомила Олена Чанцева-Коваленко.

Зараз роздумують, як популяризувати монастир серед населення. Зокрема пропонується створити історичну майстерню, або зробити 3Д-експозицію зі старовинних фото. Це була перша така зустріч, мета якої обговорити подальші напрямки роботи та бачення того, яким має бути майбутній музей.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
07.05.2024 По двом громадам Сумщини здійснили удари КАБами
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини

Коментарі: