На Сумщині 10% працездатних людей не мають роботи

18.02.2021

У Сумській області 9,7% працездатних людей – без роботи. Це інформація за три перші квартали 2020 року від обласної статистики. Подібна ситуація – і на ринку праці всієї країни. Пандемія, розповіли у міському центрі зайнятості, вплинула на ситуацію з безробіттям. Найбільше постраждала сфера обслуговування: заклади громадського харчування, торгівля.

Олексій Семашко судиться зі своїм колишнім роботодавцем, а поки рішення немає, підвищує свою кваліфікацію в центрі зайнятості. “Я працював 11 років у Сумському художньому музеї на посаді наукового співробітника. У серпні скоротили, але, вважаю, це було незаконне звільнення. Мені треба відновитися. У вересні звернувся до міського центру зайнятості, де став на облік”, – розповідає чоловік. За спеціальністю, говорить, він – учитель англійської мови. “Мені запропонували безплатні курси англійської мови. Я їх успішно пройшов. Це було в онлайн-режимі, достатньо цікаво. Мені запропонували роботу – вчитель англійської мови. Я відновлююся в художньому музеї і тому поки не потребую вакансій”, – каже пан Олексій.

Світлана Карпенко в минулому – бухгалтерка. Про причини звільнення з попереднього місця говорить: “У зв’язку з карантином. Конкуренція збільшується, підприємство бере молодших працівників”.

Пані Зінаїда говорить, що їй подобається робота в лісі: “Я шукаю за своєю професією роботу – лісокультурниця. Працюю в Піщанському лісництві. Так сталося, що в нас – сезонна робота. Сподіваюся, що нас візьмуть іще на сезон. Ми вирощуємо саджанці ялинок, сосен, зелені самшитики для краси”.

Хто найбільше постраждав від пандемії – розповіли в міському центрі зайнятості. “Торгівля – перші, хто постраждали: скоротили тривалість робочого часу, зупинили торгові точки, закрили робочі місця в магазинах. Це вся сфера обслуговування, надання послуг: кухарі, офіціанти, бармени”, – говорить заступниця директора Сумського міського центру зайнятості Галина Діхнич.

Але ситуація, яка склалася на сьогодні, – не найбільша криза з безробіттям для сумчан. “Були періоди, коли безробіття сягало більш значних показників. Коли ми зараз говоримо, що користувалися нашими послугами близько 11 тисяч, то, згадуючи попередні періоди, 2009-й або 2000 роки, цифра сягала 15-18, 20 тисяч, тому кількісне вираження було гіршим”, – каже Діхнич.

Усього впродовж 2020 року в Сумах понад 13 тисяч людей звернулися до міського центру зайнятості. З них 10 тисяч отримали статус безробітного. В області таких – 71 тисяча, з яких 50 тисяч – офіційно визнані безробітними. Для них у Сумах є трохи більше ніж пів тисячі вакансій. На теренах області 1402 – вільних робочих місця.

Людям, які шукають роботу, не обов’язково ходити самим до центру зайнятості, аби зареєструватись у базі. Це можна зробити з телефону, завантаживши додаток “Дія”. У 2020 році такою можливістю в Сумах скористалися 500 людей. З початку 2021 року – майже 300 людей, сказала Галина Діхніч. Як зареєструватися через додаток “Дія”, можна дізнатися на сайті додатку.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: