Сумським біатлоністам не вистачило 10 секунд до “бронзи”

18.02.2021

Чоловіча естафета на четвертому етапі Кубка IBU, хоча і починалася так само, як пройшла трьома годинами раніше жіноча гонка, але в підсумку стала набагато успішнішою і такою, що запам’ятається для української команди.

Глухівчанин Денис Насико приємно здивував результатами минулого тижня, що дозволило тренерам команди довірити сумському спортсмену місце в естафеті. Однак чи то перший етап виявився незручним для Дениса, чи він не зумів адаптувати свою стрільбу до вимог естафети… Як би там не було, стріляв Насико звично швидко, але якщо два запасних патрона на лежці вдалося компенсувати ходом по дистанції і до другого рубежу наздогнати лідерів, то після кола штрафу на стійці наша команда остаточно перетворилася в тих, що наздоганяє – з шостим результатом і 47 секундами відставання від першого місця до передачі естафети. Хоча і за чистим ходом, і за швидкострільністю Денис був цілком конкурентоспроможним серед суперників на першому етапі, пише

Уродженцю Сумщини Андрію Доценко на другому етапі довелося йти, не дивлячись далеко вперед у бік лідерів. Основними його суперниками на етапі були італієць Джузеппе Монтелло і француз Поль Фонтейн. Працюючи з ними в групі два кола, до і після лежки, Андрій витримував комфортний ритм, що дозволило досить успішно відпрацювати на вогневих рубежах: три запасних патрона – менше, ніж у прямих конкурентів у боротьбі за призові місця. І хоча відставання нашої команди від норвежців, що лідирували, перевалило за хвилину, дистанція до призового третього місця до середини гонки склала всього вісім секунд!

Боротися за третю позицію, правда, треба було з командою Німеччини, у якої на заключних етапах бігли два Філіпа – Хорн і Наврат, які мали чималий досвід гонок на Кубку світу. Швидкість Хорна виявилася не по зубах Тарасу Лесюку, і українець розсудливо не став заганяти себе на дистанції, сконцентрувавшись на роботі на рубежах, які пройшов без єдиного запасного патрона! Німець же розігнався настільки, що вийшов в лідери гонки – після того, як Хавард Богетвейт, що біг за Норвегію, вкрай невдало з двома штрафними колами відстрілявся в стійці.

Перед останнім етапом ситуація в гонці була наступною: попереду Німеччина, в 15-ти секундах слідом росіяни, а далі ще менш ніж через півхвилини зв’язка Україна-Норвегія. Решта команд йшли на віддалі двох хвилин і на подіум вже не претендували. І в суперниках у Руслана Ткаленка серйозні супеники, як мінімум для рівня Кубка IBU: Філіп Наврат, Семен Сучілов і Ендре Стрьомсхейм.

Початок заключного етапу показав, що німець набагато перевершує опонентів у швидкості, та й на рубежах помилятися не планує. Уже після стрільби лежачи перевага Наврата над найближчими переслідувачами досягла сорока секунд, і далі довести естафету до перемоги Німеччини було справою техніки. А ось норвезько-український дует потихеньку почав наздоганяти росіянина. Але вже після першого рубежу, на якому Сучілов і Ткаленко допустили по одному промаху, а Стрьомсхейм був без помилок, всі пішли по одному – на відстані приблизно 8-10 секунд один від одного.

До стійки норвежець наздогнав росіянина і стрільбу почав швидше. Правда, перші ж два постріли Стрьомсхейма пішли повз, в той час як Сучілов закрив усі мішені основною обоймою. Ендре швидко спрацював двома запасними патронами і помчав на дистанцію через десять секунд. Компанію йому цілком міг скласти і Руслан Ткаленко, якби не злощасний останній постріл. Потягнувшись за додатковим патроном, українець отримав просвіт між собою і норвежцем в 13 секунд, який до фінішу лише трохи скоротився.

Сам же Стрьомсхейм, як не старався, нав’язати боротьбу росіянину на останньому колі не зміг. Підсумок: золото у Німеччини, срібло у Росії, бронза у Норвегії. Українці, хоча і виявилися на образливому четвертому місці, проте цілком можуть записати цю гонку собі в актив.

Після цієї естафети Україна в чоловічому командному заліку Кубка IBU перемістилася на четверте місце, лише позаду трійки «зубрів», що склали сьогодні призовий подіум в гонці.

Після сьогоднішніх естафет учасники четвертого етапу Кубка IBU отримують день відпочинку, а в суботу вийдуть на дистанцію спринтів.

Естафета. Чоловіки

1. Германия Німеччина (1+9) 1:16:16,5

2. Россия Росія (0+6) +26,6

3. Норвегия Норвегія (2+8) +39,3

4. Украина Україна (1+10) +49,0

5. Австрія (0+12) +3:22,4

6. Франция Франція (2+11) +4:12,5

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: