Традиції минулого: про циганщину на весіллях Сумщини

18.02.2021

Відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури продовжує знайомити жителів області з цікавими традиціями, які раніше існували на Сумщині. Цього разу розповідають про циганщину на весіллях:

“На Сумщині «циганили» зазвичай у вівторок – на другий день після весілля. Ось як згадують про це старші жителі регіону:

1) «У нас по чужих не ходили, а по своїх, та по сусідах. Убираються циганами ото і ходять: то цибулі у кого візьмуть, ну хто шо ще й дасть, ще шось і собі там беруть… Поциганили, поспівали…»;

2) «Ходили цигани, убиралися жінки у циганок. І тоді ходили скрізь по хатах, курей ловили: хто сам дасть, а в кого й поймають. Назбирають курей, принесуть, поріжуть, тоді ж ото кашу варять з того м’яса»;

3) «Убиралися ото у циганське: хто в шо вбереться, і ходили тоже ж ото по родичах, і йшли од сватів до сватів… Ну вже ж не так угощають, як на свайбу… Де шо в кого поцупили: в кого курку, в кого півня, в кого гуску – ото вже бережися: шось украдуть. А тоді ввечері скубуть, жарять і наново гуляють».

*Записала В. Гавриленко у с. Перемога (Холопкове) Глухівського району 20. 02. 2020 р. від Ляшенко Валентини Іванівни (1950 р.н.), с. Зеленківка Вільшанської ОТГ Недригайлівського району 08. 02. 2019 р. від Сороколіт (Сезоненко) Віри Яківни (1935 р.н.), с. Клепали Буринського району 18. 07. 2017 р. від Микиші Євдокії Олексіївни (1943 р.н.) та Микиші Олександра Васильовича (1939 р.н.)”.

Ілюстрація – А. Базилевич. Циганщина. 1968 р.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: