У Шостці відновили програму стерилізації тварин

23.02.2021

У місті відновлено міську програму стерилізації безпритульних тварин. Вона діє вже третій рік поспіль і має позитивний результат. Ідея і реалізація належить громадській організації «Чотири лапи», операції виконує лікарі ветеринарної клініки, а міська влада їх фінансує, передає shostkanews.city.

Прогулюючись вулицями міста, можна побачити безпритульних собак зі спеціальними кліпсами на вусі. Це значить, що тварина попала під міську програму стерилізації.

Наталія Ричкова голова ГО «Чотири лапи» розповіла про ініціативу: «Ми розробили цей проєкт, подали заявку у міськвиконком, відстоювали її протягом кількох років і влада нас почула і пішла нам на зустріч, усвідомлюючи, що проблема є і її потрібно вирішувати цивілізованим і гуманним способом».

Волонтерка розповіла, що кожний мешканець міста може долучитися до реалізації програми. Можна написати заявку в Управління житлово-комунального господарства про те, що десь мешкає зграя собак і її відловлять і простерилізують.

Минулого року було виконано 85 операцій, відповідно популяцію тварин зменшено в рази, адже кожна собака могла навести від 4 до 8 цуценят, які б суттєво поповнили зграї безпритульних вухастиків. Стерилізують переважно сук, щоб попередити появу небажаного потомства.

Волонтери організації «Чотири лапи» активно співпрацюють з міською владою, адже вважають, стерилізацією – гуманним способом скорочення чисельності вуличних тварин: «Ми громадська організація і ми допомагаємо місту, до нас часто звертаються мешканці за допомогою. Є людина, яка працює в КП «Шостка-Зеленбуд» і відловлює тварин, ми також відловлюємо. Людина вказує приблизне місце перебування, ми відловлюємо і відвозимо у Ветеринарну клініку. Там проводять операцію і ставлять номерну бирку у вухо. І тоді людина розуміє, що ця собако простерилізована і щеплена від сказу».

Але найбільша проблема – навіть не відловити собаку, а утримувати після стерилізації. І тут волонтерам конче потрібна допомога мешканців міста. Адже цей післяопераційний період триває 7-10 днів. Тварина потребує догляду. І тут найбільший біль волонтерів, адже нині холодно і ніде тримати тварин. Тому вони звертаються до шосткинців, які можуть перетримати тварин у післяопераційний період.

Собак у місті багато і рук на всіх не вистачає

Майданчик для тимчасової перетримки тварин, на жаль не розрахований на роботу у холодну пору року. Але коли теплішає, то робота прискорюється, адже прооперованих тварин можна тримати в вольєрах. Пані Наталія наголошує, що окрім відсутності потомства стерилізація має ще деякі переваги: «Тварина стає спокійнішою, не такою агресивною, стає більш лінивою. Якщо є кормова база, вони лежать і нікого не чіпають».

З початку дії програми популяція безпритульних собак у місті значно скоротилася.

За словами волонтерки їх організація робить акцент саме на стерилізації собак, адже на відміну від котів, які гуляють самі по собі, собаки збиваються в зграї й можуть нести загрозу людині.

Якщо у вас виникли додаткові питання, можна зателефонувати до волонтерів: 0662263971 (Viber), 0980580135- Ольга Стрельцова.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: