Лебединські лісівники влаштували для школярів майстер-клас із виготовлення синичників

23.02.2021

«Не варто нагадувати, що для лісівників синичка – це незамінна помічниця. Незважаючи на свій невеличкий розмір, вона здатна за добу з’їсти шкідливих комах стільки, скільки важить сама. Тому вкрай важливо підтримувати достатню кількість цієї пташки в лісах. За статистикою зиму переживає лише третина її поголів’я. То ж, щоб допомогти птахам відновити популяцію ми майструємо їм зручні домівки», – розповів школярам, які завітали на підприємство, інженер з лісових культур Лебединського лісгоспу Антон Розенко.

У лісгоспі щорічно виготовляють і розвішують понад 600 синичників. І допомагають їм у цьому підшефні вихованці учнівських лісництв, які залюбки долучаються до виготовлення і розвішування будиночків для пташок. Цього разу на майстер-клас із виготовлення синичників до лісівників прийшли вихованці учнівського лісництва “Лісовичок”, що працює на базі Лебединського ЗЗСО N6.

Отримавши інструктаж фахівця, взялися до роботи. Виявилось, що змайструвати хатинку для птахів досить легко і просто, але необхідно дотримуватись певних правил:

Товщина дощок не повинна бути більше 3 см.

Для даху: козирок виготовляють трохи виступаючим вперед над лицьовою стінкою.

Для малого синичника оптимальним розміром дна вважається 9 х 9 см.

Висота щодо нижньої частини кришки – 24 см, діаметр вічка – не більше 2,7 см, діапазон від центру дна до отвору вічка – 16 см. Такий діаметр потрібен, щоб в синичник не стали селитися інші маленькі пташки – горобці, гаечки та інші.

Габарити будиночка для великих синичок: діаметр льотка – 3 см, параметри дна синичника – 12 х 12 см, а висота від денця до кришки – 25 см, відстань від дна аж до льотка – 18 см.

Після майстер-класу лісівники влаштували школярам екскурсію територією лісгоспу: показали цех переробки деревини, автотранспортний парк та лісопожежну станцією.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: