У Сумах 12 житлових будинків – в аварійному стані

24.02.2021

Згідно із запитом департаменту інфраструктури Сумської міськради всі компанії-управителі, які обслуговують у Сумах так званий колишній комунальний житлофонд, провели обстеження житлових будинків на своїх територіях і назвали ті, де ситуація найбільш плачевна, можна сказати – аварійна.

Таких будинків виявилося 12: на Білопільському шосе, 49, в пров. Гетьманський, 14, на вул. Харківська, 114, Охтирська, 44, Петропавлівська, 68, на Покровській площі, 8, пр. Курський, 119, вул. Холодногірська, 51, Ярослава Мудрого, 75Б, Р. Атаманюка, 59, 2-га Залізнична, 3 і Нижньохолодногірська, 10.

За словами директора департаменту інфраструктури Олександра Журби, це в основному старі 2- і 5-поверхівки, малосімейки й гуртожитки, де руйнується цегляна кладка, по стінах ідуть наскрізні тріщини, просідає фундамент, руйнуються балкони і т. ін. Тому департамент звернувся на планово-бюджетну депутатську комісію міськради з проханням виділити 5 млн грн на капітальний ремонт цих будинків. Комісія розглянула це питання на своєму засіданні 18 лютого.

Нагадаємо, що, згідно із затвердженим міськрадою положенням про співфінансування капремонту житлових будинків, на 100% за рахунок бюджетних коштів можуть ремонтуватися тільки аварійні будинки. За словами Журби, офіційно статусу аварійних у цих будинків, звичайно, немає, адже в такому випадку всіх мешканців довелося б виселяти і надавати їм інше житло, а це нереально. Але фактично стан цих будівель, як там не є, аварійний, і відсутність офіційного статусу нічого не змінює – без серйозного капремонту (або хоча б першочергових робіт) вони довго не протягнуть, і в один «прекрасний» день може трапитися біда.

Але питання, як завжди, – у фінансуванні. По-перше, на сьогодні вільного фінансового ресурсу, який можна було б направити на ремонт зазначених будинків, у бюджеті громади немає. По-друге, не зовсім зрозуміло, звідки взялася цифра в 5 млн грн, якщо експертне обстеження не проводилося і проектно-кошторисної документації теж немає. Адже може виявитися, що насправді грошей потрібно менше або (що більш ймовірно) більше.

У результаті комісія вирішила, що спочатку департамент повинен зайнятися проведенням експертизи й виготовленням проектно-кошторисної документації, щоб розуміти, про яку конкретно суму йдеться. А вже потім комісія повторно розгляне питання про виділення необхідного фінансування за підсумками виконання бюджету громади за перше півріччя.

shans.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: