Магазин на Сумщині оштрафували за порушення у сфері безпечності харчових продуктів

24.02.2021

Роменською міжрайонною державною лабораторією Держпродспоживслужби при проведенні ветеринарно-санітарного огляду ринку були виявлені невідповідності у сфері безпечності харчових продуктів у магазині на ринку м. Ромни.

Для перевірки вказаних фактів спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області в липні 2020 року була проведена позапланова перевірка, за результатами якої виявлено ряд порушень законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Зокрема було виявлено, що в даному магазині реалізуються стегна курячі та сало свиняче гарячого копчення, які виготовлені на потужності, що не має експлуатаційного дозволу. З пояснень оператора ринку вбачається, що дана продукція виготовляється у власному домогосподарстві. На момент перевірки на зазначені продукти супровідні документи були відсутні, інформація про походження, виготовлення, термін придатності невідома. Вся наявна в магазині продукція пропонувалася до реалізації без зазначення назви та не мала взагалі ніякого маркування, окрім цінників, що є порушенням ст. 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».

Відповідно п. 3 частини 2 ст. 37 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», забороняється обіг об’єктів санітарних заходів, якщо ці об’єкти неправильно марковані.

З урахуванням виявлених порушень було складено протокол та видано припис про усунення вказаних порушень. Рішенням Головного Державного ветеринарного інспектора Держпродспоживслужби в Сумській області харчові продукти, які не відповідають вимогам законодавства було вилучено з обігу.

Враховуючи матеріали справи, на підставі протоколу та акту перевірки, Головним Державним ветеринарним інспектором було прийнято постанову про накладення на оператора ринку штрафу у розмірі трьох мінімальних заробітних плат – 14169,00 гривень.

Суб’єкт господарювання не погодився з винесеною постановою та оскаржив її до суду.

Відділом правового забезпечення в судовому порядку було доведено законність винесеної постанови, за результатами якої рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 10.02.2020 р. було відмовлено в задоволенні позовних вимог ФОПа та визнано законною постанову про застосування штрафних санкцій.

Головне управління звертає увагу операторів ринку, що здійснюють діяльність у сфері обігу харчових продуктів на необхідність дотримання законодавства щодо наявності маркування на харчових продуктах, що пропонуються до реалізації споживачам та попереджує про відповідальність за недотримання даних вимог у вигляді накладення штрафу: на юридичних осіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, а на фізичних осіб-підприємців – у розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: