До 120-річчя художника Миколи Глущенка у Сумському художньому музеї презентували виставку

01.03.2021

Виставку до 120-річчя Миколи Глущенка презентували в Сумському художньому музеї. Всього у закладі зберігаються близько 20 робіт художника. Відкриття експозиції також присвятили 101-й річниці заснування обласного музею, яку відзначають 1 березня.

Миколу Глущенка в Україні називають майстром пейзажу. Зображення українських і закордонних краєвидів переважають і в цій виставці Сумського художнього музею. Представлені й кілька портретів.

“Художник настільки багато створив, що він наситив майже усі музеї в Україні й за кордоном. Понад 10 тисяч творів мистецтва. Наш музей – один із тих, що зберігають спадщину. Це понад 20 творів: 20-х років, 50-х, 60-х років – кращих періодів творчості митця”, – розповіла директорка Сумського обласного художнього музею імені Н. Онацького Надія Юрченко.

18-річним юнаком Микола Глущенко втік із табору полонених до Берліну. Там він навчався у вищій школі образотворчого мистецтва. Далі жив у Парижі, подорожував різними європейськими містами. У 1934-му повернувся до України й присвятив себе живопису. Але й у 50-70-ті роки він часто виїздив за кордон для малювання на пленері.

Першою до сумського музею потрапила робота художника – “Зимовий пейзаж. Львів” у 1947-му році, написана за два роки до цього. Її музею подарував сам автор.

“Нам дуже пощастило, що колекція включає доробок починаючи з 1920-х років (робота “Оголена”, яка тут у центр експонується) і до 60-х, коли сам Микола Глущенко, працюючи в 50-ті роки в умовах соціалістичного реалізму, повертається до свого першоджерела – того, з чого він починав у 20-ті роки – мистецтва імпресіоністів і експресіоністів”, – розповіла завідувачка відділу декоративно-ужиткового мистецтва музею Ірина Яніна.

Заслужений художник України Олександр Чередниченко каже, що Глущенка поважали усі, бо той був інтелігентною людиною та прекрасним художником.

“Як живописця його знають середнє і старше покоління знають всі, абсолютно всі. Я знайомий з його друзями, з якими він дружив сам. Всі його поважали, тому що розумна людина була, і прекрасний художник. Як художник він був великий авторитет. Дуже інтелігентна людина, дуже вишукана людина”, – зауважив Чередниченко.

Виставка у художньому музеї діятиме впродовж двох місяців.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: