У “Сумигазі” пояснили, куди йде плата за тариф на доставку газу

04.03.2021

Про це і не тільки начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Сумигаз» Анастасія Шимаріна під час брифінгу в облдержадміністрації роз’яснила споживачам природного газу.

«Минулого місяця в області сталось кілька прикрих випадків, пов’язаних з недотриманням газової безпеки, сталось навіть руйнування будинку. Споживачі оперативно викликали аварійну службу 104. Ця служба функціонує за кошти, які ви платите за доставку газу. Це не плата за трубу, це плата за безпеку», – розповіла Анастасія Шимаріна.

Вона пояснила, що плата за доставку газу для кожного споживача в 2021 році розраховується індивідуально та залежить від обсягів його споживання в газовому році з 01 жовтня 2019 по 30 вересня 2020 року. На основі цих даних газорозподільна компанія планує свої дії, щоб забезпечити і підтримувати замовлену потужність в системі на наступний газовий рік.

Відповідно до постанови НКРЕКП від 30.12.2020 №2779 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Сумигаз»: з 01 січня 2021 року тариф на послуги розподілу природного газу встановлено у розмірі 1,28 грн за 1 м куб. на місяць (без урахування ПДВ). З ПДВ ця сума складає 1,54 грн.

«Така тарифна модель – це не українські особливості, це європейська практика. Кожен споживач платить не за поточний розподілений обсяг споживання, а за користування потужністю. Тобто, плата за доставку газу спрямовується на роботи з підтримання тиску в мережі, – повідомила Анастасія Шимаріна. – Розмір плати за доставку газу для кожного споживача розраховується індивідуально – на основі обсягів його фактичного споживання газу у попередньому газовому році. При цьому, якщо у поточному році ви вживаєте заходів з енергозбереження і зменшуєте свій обсяг споживання газу, то в наступному році річна замовлена потужність буде меншою».

У березні 2020 року запроваджено мінімальний платіж за доставку газу. Він розрахований державним регулятором – Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. З початку 2021 року аналогічний платіж запроваджено для тих, хто використовував газ мінімально. Так, наприклад, якщо клієнт користується тільки газовою плиткою і спожив за минулий газовий рік 15 куб. м газу, його замовлена потужність встановлена Регулятором на рівні 39 куб. м на рік. Тобто, впродовж року він має сплатити замовлену потужність 39 куб. м газу.

Так само для клієнтів газорозподільних компаній, які користуються газовою плитою та колонкою. Для таких споживачів мінімальна замовлена потужність складатиме 126 куб. м газу. Тому навіть, якщо домогосподарством спожито менше 100 куб. м газу за газовий рік, потрібно буде сплатити за доставку 126 куб. м впродовж року. Хто використовує ще й газовий котел для опалення – має мінімальний платіж, виходячи з річної норми споживання газу у 314 м куб.

«Крім того, оплата послуг доставки газу в оселю здійснюється рівними частинами впродовж року. Наприклад, за попередні 12 місяців газового року, з 01 жовтня 2019 по 30 вересня 2020, ви спожили 120 кубічних метрів природного газу, то у календарному 2021 році щомісяця сплачуватимете вартість доставки 10 кубічних метрів. Особливо зручним це є для споживачів, які мають автономне опалення. Адже, хоч найбільше газу вони споживають взимку, плата за доставку буде однаковою впродовж року, – розповіла начальник управління зовнішніх комунікацій АТ «Сумигаз». – Багато споживачів роблять один платіж за доставку на рік – сплачують замовлену потужність за рік. Таким чином вони економлять час та сплату комісії банку».

Довідково. Сплатити за доставку, передати показання та контролювати свій рахунок, особливо в умовах карантину, допомагають онлайн сервіси 104. В особистому кабінеті реєстрація доступна за номером телефону або е-mail, клієнти можуть додавати до 25 рахунків до свого акаунту, сплачувати за послуги в один клік, управляти особовими рахунками в різних газових компаніях незалежно від їх місця розташування.

Споживачам Сумщини необхідно щомісяця з 1 по 5 число фіксувати показання свого лічильника газу і передавати їх газорозподільчій компанії. Є можливість без проблем передати свої показання у зручний спосіб онлайн:

зафіксувати показання в Особистому кабінеті на сайті 104.ua;

передати показання за допомогою чат-боту 7104ua у Viber або Telegram. За допомогою цих сервісів ви можете передати показання, сфотографувавши лічильник.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: