Охтирка остаточно втратила статус «нафтової столиці»

05.03.2021

Наче ще недавно охтирчани називали своє місто «нафтовою столицею», адже за 60 років існування охтирського НГВУ багато і подій, і об`єктів, і людських доль було пов`язано саме з нафтовою промисловістю в регіоні.

10 лютого 1961-го, 60 років тому, зі свердловини №21 Качанівського родовища видобули перші тонни нафти з цього родовища. Саме від цієї дати розпочався видобуток вуглеводнів на нафтопромислі в м. Охтирка, який був створений постановою Харківського раднаргоспу №7 від 07.01.1961 р. Найгучніше святкували 40-річчя підприємства у 2001 році, 50 років минуло менш урочисто, а 60-ту річницю цього року вже взагалі ніхто не помітив і навіть не згадав офіційно.

Про події 10 лютого 1961 року є згадки в музеї історії підприємства, який створила Лариса Забашта: «Нафтопромислом тоді керували Юр’єв М. М. – директор, Рот-Сєров В. Г. – ст. інженер, Музичко І. І. – ст. геолог. Першим оператором, який працював 10 лютого, був Смілик І. П. Свердловина працювала потужно. Тиск дорівнював 90 атмосфер. Йшла перша промислова нафта. Але процес видобутку того дня йшов недовго. Через відсутність сепараторів, нафта пішла на факел, роботу довелося припинити». Цей день також вважається початком промислового видобутку Качанівського родовища і НГВУ «Охтирканафтогаз».

“На 1 січня 2021 року з надр Качанівського родовища видобуто понад 18 млн тонн нафти – це одне з унікальних родовищ Дніпровсько-Донецької западини. І що ми маємо за наші природні багатства? Нічого, і більшою мірою через те,  що замість співпраці, взаєморозуміння і підтримки ми маємо протистояння між видобувачами нафти і газу з обласною та місцевою владою, коли питання не вирішуються через чиїсь амбіції, а щодо соціальної відповідальності бізнесу немає мови, бо її нікому починати”, –  скаржаться містяни.

У міського голови пана Кузьменка була нагода цього року привітати колектив нафтовиків із визначною ювілейною датою, зустрітися  з керівництвом, вручити грамоти чи подяки кращим спеціалістам, які є мешканцями міста і приносять йому користь у вигляді податку, обговорити перспективу  співробітництва, адже спільних тем багато. На жаль, щодо цього питання офіційний сайт міської ради і публічна сторінка Павла Кузьменка у Фейсбуці залишилися німими. 60-річчя охтирської нафти пройшло непоміченим…

roxolana.com.ua

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: