Сумський апеляційний суд залишив без змін 50% вироків, ухвалених місцевими судами

05.03.2021

У 2020 році судді судової палати з розгляду кримінальних справ Сумського апеляційного суду розглянули майже 6,5 тис. апеляційних скарг та матеріалів. Мова йде про перегляд вироків, ухвал судів першої інстанції, ухвал слідчих суддів, клопотань або подань про вирішення підсудності кримінальних проваджень, надання дозволів на проведення негласних слідчих розшукових дій тощо. Про підсумки роботи судової палати з розгляду кримінальних справ Сумського апеляційного суду розповідає суддя-секретар палати Юлія Філонова.

– У минулому році колегії суддів кримінальної палати апеляційного суду переглянули 260 вироків місцевих судів, розглянули 536 апеляційних скарг на ухвали слідчих суддів та 367 – на ухвали місцевих судів. – зазначає Юлія Олександрівна, – За результатами розгляду, 50% вироків винесених судами першої інстанції було залишено без змін, а 22% судових рішень даної категорії скасовані, 17% – змінені, а решта апеляційних проваджень були закриті, приміром, у зв’язку з відмовою від апеляційної скарги. Що стосується ухвал слідчих суддів, де переглядалися, зокрема, обрання чи зміна запобіжних заходів, накладення арешту на майно тощо, то рішення місцевих судів лише в 44% справ не зазнали жодних змін і були залишені в силі.

Ще одним показником, який характеризує стан системи правосуддя і наявних в ній проблем, є розгляд подань голів місцевих судів про направлення кримінальних проваджень до іншого суду для подальшого розгляду справ по суті. Такі звернення суди першої інстанції обґрунтовували неможливістю утворити склад суду для розгляду кримінальних проваджень, оскільки для цього в суді не вистачає суддів. Зокрема, до Сумського апеляційного суду у 2020 році надійшло 503 таких подань, з яких 384 задоволено.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
06.05.2024 У зв’язку зі станом енергосистеми Сум на лінії виїхали лише тролейбуси з автономним ходом
06.05.2024 12 шахедів знищили цієї ночі на Сумщині, – Повітряні Сили
06.05.2024 Внаслідок нічної атаки росіян без електроенергії залишились населені пункти Сумського, Роменського та Охтирського районів
06.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксували 24 вибухи
06.05.2024 Вночі ворог завдав удару по енергооб’єктам Сумщини
06.05.2024 Одна цивільна особа отримала поранення унаслідок удару шахедами по Сумам — ОК «Північ»

Коментарі: