Індексація пенсій на Сумщині: скільки й кому донарахували

09.03.2021

Три чверті пенсіонерів Сумщини отримають березневу індексацію, але це не буде 11% від основної виплати. Нарахування здійснюватимуть за іншим алгоритмом, розповіли в Пенсійному фонді Сумської області.

11% – це відсоток збільшення величини середньомісячної заробітної плати, яка використовується для обрахунку раніше призначених пенсій, говорить заступниця начальника управління обслуговування громадян Пенсійного фонду України в Сумській області Альона Заставенко.

“Минулорічний показник – 4 тис.883 гривні, ми множимо на 11 % і отримуємо 5 тис. 426 гривень – це вже проіндексований розмір середньомісячної зарплати. І оскільки розмір пенсій обраховується шляхом множення коефіцієнту зарплати на коефіцієнт страхового стажу, то у своєму добутку ми отримуємо новий розмір пенсії “, – розповіла Заставенко.

Середній розмір підвищення може скластивід 100 грн до понад 1000. З 1 березня встановлена гарантія, що виплати по індексації пенсії не можуть бути нижчі від 100 гривень. Їх отримають більше половини пенсіонерів, понад 1000 гривень донарахують 1% пенсіонерів. Індексація торкнеться як працюючих, так і непрацюючих пенсіонерів. Звертатися до фонду не потрібно. На сьогодні проіндексовані пенсії отримали військовослужбовці, решта – відповідно до своєї виплатної дати.

Будуть також пенсіонери, яких не торкнеться індексація. Це ті, пенсія яким призначена в 2019-2020 роках, тому що їхня середньомісячна заробітна плата – вона вже є осучасненою і не потребує повторного осучаснення, зазначає Заставенко.

“Наступна категорія – це пенсіонери, які отримають пенсію в мінімальному розмірі – 1769 гривень – і не мають необхідного стажу роботи. Для такої категорії пенсіонерів ми очікуємо підвищення в липні.Також не отримають підвищення пенсіонери, які отримують пенсії за спеціальними законами – це державні службовці, науковці, журналісти. Не отримають у нас підвищення в результаті індексації статусні пенсіонери – це ті пенсіонери, які отримають пенсії у відсотковому відношенні до прожиткового мінімуму “, – сказала вона.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
25.04.2024 Нардеп Михайло Ананченко відзначив роботу команди Президента Зеленського щодо виділення США довгоочікуваної допомоги Україні
25.04.2024 Після тривалої паузи запустився “Сумихімпром”
25.04.2024 Вночі та зранку росіяни обстріляли дві громади Сумщини
25.04.2024 На проспекті Лушпи немає напруги: як слідують тролейбуси
25.04.2024 Верховна Рада планує перейменувати 21 село та одне місто на Сумщині
25.04.2024 Без світла й нетверезий: у Сумах водія відсторонили від керування

Коментарі: