Якими раніше були на Сумщині традиції святкування Масляної?

10.03.2021

Про святкування Масниці на теренах Сумщини збереглися такі відомості, записані Григорієм Губенком у 1927 році:

У селі Дубовичі (на той час Тулиголовського району Глухівської округи, а нині – частина Кролевецької міської територіальної громади) не давали окремих назв дням Масничного тижня. Але дотримувалися певних заборон щодо роботи у четвер, п’ятницю та суботу: “у четвер і п’ятницю не можна снувать, бо овечки не будуть вестись, у суботу теж не можна снувать, аби непорвала скажена собака”.

На Масницю їли, переважно, млинці зі сметаною і маслом та вареники з сиром. Справляли колодки: “випивають, закусують, і це звуть, що справляють колодку. Колодку волочать до родичів, до знайомих, вяжуть колодку, аби узяти викуп, бо як викупу недаси, то й колодки неодвяжем, викуп іде на власну потребу того, хто привязав колодку”.

Матеріал із фондів ІМФЕ ім. Рильського, опублікований у першому номері періодичного видання “Народна творчість та етнологія” за 2018 рік (с.96).

Відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: