У Сумському лісгоспі розвішують шпаківні та синичники

10.03.2021

Виготовлення та розвішування штучних пташиних гніздівель є одним з обов’язкових планових заходів сумських лісівників. Адже це вважається одним з доступних і безпечних для природи способів боротьби за здоров’я лісу. Але бажано, провести цю роботу до того часу, коли прилетять шпаки чи почнуть облаштовувати нові гнізда синички, щоб майбутні мешканці встигли звикнути до нових об’єктів.

Днями у Сумському лісгоспі приступили до розвішування пташиних «будиночків». Говорять, що особливо приємно, коли до такої роботи долучаються небайдужі люди, для яких піклування про довкілля – це не слова, а конкретні справи. Такими виявились кілька мешканців обласного центру, а саме урочища Баси, що знаходиться у лісових масивах Сумського лісництва держпідприємства. Разом з працівниками лісової охорони лісгоспу вони розміщували у лісовому масиві «хатинки» для птахів.

Усі роботи проводили з огляду на рекомендації біологів. Оскільки синиці, на відміну від шпаків, не люблять близького сусідства, то їх домівки розміщували на відстані 50-80 м одна від одної. Шпаки ж оселяються колоніями, тому «будиночки» для них розміщували по кілька штук в одному місці. Враховували і висоту розміщення. Адже, зазвичай, і синичники, і шпаківні розвішують на висоті 4-8 м над землею. Прикріплювали пташині хатинки досить обережно, щоб не пошкодити стовбур дерева, бо навіть через незначне ушкодження можуть проникнути хвороби та шкідники.

Цього разу розмістили 15 пташиних «хатинок». Загалом же у лісгоспі в сезон розвішують до 400 шпаківень та синичників.

До слова, будиночоки для різних видів птахів мають свої особливості:

Шпаківня

Для виготовлення шпаківні потрібно дві дошки для передньої та задньої стінки розміром 20 × 30 см, дві боковини розміром 15 × 30 см та дно – 15 × 15 см. На передній стінці в 4 – 5 см від верхнього краю просвердлюють льоток діаметром 5 – 6 см. Від обаполу шириною 20 см відпиляйте відрізок 25 см – дах шпаківні. На нижній стороні даху прибивають втулку з двох брусочків 3 × 3 см, щоб кришка щільно входила в шпаківню та міцно трималася. Кришка повинна виступати на 5 – 6 см над передньою стінкою шпаківні, тоді дощ не заливатиме гнізда.

Синичник

Виготовляється так само як і шпаківня, тільки меншого розміру. Передня та задні стінка мають розміри 15 × 25 см, бокові – 10 × 25 см, дно – 10 × 10 см. На передній стінці в 3,5 – 4 см від верхнього краю просвердлюють льоток діаметром 3,2 – 4 см. Кришку роблять з обаполу чи товстої дошки розміром 18 × 15 см.

Якщо врахувати всі особливості та тонкощі облаштування штучних гніздівель, то праця не буде марною і у нових оселях обов’язково з’являться пернаті мешканці та зацвірінькають кумедні жовторотики.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
23.04.2024 Борці з Сумщини виграли чемпіонат України з панкратіону
23.04.2024 За добу п’ятьох жителів Сумщини ошукали, обіцяючи міжнародну грошову допомогу
23.04.2024 У Сумах п’яний водій мікроавтобуса кружляв у дворі і спричинив ДТП
23.04.2024 У Краснопіллі вогнеборці ліквідували загоряння в житловому секторі
23.04.2024 У Софії Київській презентували видання про Конотоп XVIII століття
23.04.2024 Нардеп Тетяна Скрипка працює над відкриттям Центру життєстійкості в Сумах

Коментарі: