У Сумах за рішенням суду мають зупинити 161 ліфт

12.03.2021

У Сумах за рішенням суду до кінця квітня 2021 року мають зупинити 161 ліфт. Позов до суду на організації з обслуговування подало управління Держпраці у Сумській області.

Загалом у обласному центі у близько 83% підіймачів вийшов граничний строк експлуатації – 25 років.

У будинку №9 на проспекті Михайла Лушпи – 11 під’їздів. З них у восьми – ліфт не працює. Мешканці розповідають: його зупинили місяць тому.

“Є такі люди, на 8-му поверсі, Ніна з паличкою, їй просто не можливо, тому що вона зійти не може. Важко”, – говорить Валентина Тупик.

Хотіли, каже Ярослав Каранда, частково отримати гроші з бюджету, але не вийшло.

“На жаль, більшість мешканців тут – пенсіонери, які сказали: немає можливості назбирати навіть ту суму, яка залишилася. Кор.: – А про яку суму йдеться? – Це приблизно 80-90 тис. грн. Кор.: – Це по скільки з однієї квартири? – Приблизно до 4 тисяч гривень. Була спроба створити ОСББ. Мешканці не відгукнулись на ту спробу, тому зараз, на жаль, ходимо пішки. Навіть ті, хто хотіли”, – сказав він.

Будинок на вулиці Лермонтова, 13 також – у списку відключення. Ліфти тут зупинили рік тому. Інна живе на сьомому поверсі.

“Кожен день носимо дитинку з колясочкою вгору-вниз. Дуже важко. Колясочку папа нам зараз понесе, слава Богу, папа прийшов раніше, а так би мама сама несла”, – говорить вона.

Ліфт у будинку на проспекті Михайла Лушпи, 31 мають зупинити до 12 березня. Попередження про це висить на дверях підіймача.

“Кілька разів ми збирались обговорювати ситуацію з ліфтом. Торік чи в позаминулому зверталися письмово, щоб нас взяли на чергу з ремонту ліфта. Якщо взяти суму податків виплачену нами за робочий час і нашими батьками, то ми фактично виплатили не одну квартиру і не один ліфт. Тому зараз державі має бути соромно казати про те, що збирайте гроші на ремонт ваших ліфтів – це ваші проблеми”, – розповідає Сергій Кацов.

Усі ці ліфти вимикають або вимкнули, бо їм 25 і більше років. Найбільше – 142 ліфти – у підприємства “Сумитеплоенергоцентраль”.

“Судом прийняті рішення про заборону їх експлуатації на підставі виявлених інспекторами праці порушень, які становлять загрозу життю і здоров’ю людей. Це у всіх організаціях: це не проведення експлуатуючими підприємствами позачергових технічних оглядів і експертних обстежень, які мають бути проведені з закінченням граничного терміну експлуатації ліфта, тобто кожні 25 років, а також не проведення періодичних техоглядів, які в обов’язковому порядку мають бути кожні два роки”, – зазначила юристка управління Держпраці у сумській області Марина Сахно.

За словами директора комунального підприємства Євгена Скоробагатського, рішення суду оскаржують в апеляції.

“Деякі ліфти потребують капітального ремонту і потрібно ремонтувати ці ліфти не на чотири роки, а робити планову модернізацію і давати дозвіл на 25 років. Ми повідомляли про цю ситуацію ще чотири роки тому, коли “Сумитеплоенергоцентраль” була експлуатуючою організацією по всіх ліфтах. На нашу думку, є механізми, які можуть пом’якшити ситуацію – це виділення коштів на закупівлю 150-200 ліфтів та брати їх чи в лізинг чи кредитування”, – сказав він.

За інформацією департаменту інфраструктури, за цінами цього року капітальний ремонт ліфта коштує 400 тисяч гривень. Він продовжує термін експлуатації підйомника на чотири роки. Якщо ж зробити модернізацію, вона дозволить працювати підйомнику 25 років і коштує удвічі дорожче – 800 тисяч гривень. Минулого року за програмою співфінансування 90% на 10% у Сумах відремонтували 10 ліфтів на 7,7 млн гривень. Цього року запланували на мільйон менше.

“Передбачено на цей рік кошти 6,6 млн грн. 17 ліфтів – буде фінансування спільно з депутатськими коштами проходити, які передбачені депутатам на виборчі програми – 200 тисяч на ліфти”, – сказала начальниця відділу Департаменту інфраструктури Сумської міської ради Тетяна Власенко.

Також, говорить вона, “4 ліфти – на умовах співфінансування”.

“Департамент подавав на більшу суму, однак у зв’язку з економією бюджетних коштів, недостатнім фінансуванням було прийняте рішення щодо виділення цієї суми, але за економією бюджету буде, за перше півріччя, розглядатися можливість щодо передбачення більшої суми коштів”, – говорить вона.

За інформацією департаменту інфраструктури, всього у Сумах майже 1400 ліфтів у 486 будинках. З них у 1165 – вийшов термін експлуатації: 25 років. Наразі експертне обстеження провели на 148 ліфтів – для всіх висновок негативний. Ще обстеження очікують 689 підйомників. На сьогодні відключені – 68 ліфтів.

На сайті міської ради опублікований список будинків, які подали свої заяви на програму співфінансування 90% на 10. Там наразі – 61 будинок, де необхідно відремонтувати близько 100 ліфтів. На це потрібно – близько 80 млн гривень.

Ліфти, говорить віцепрезидент громадської організації “Всеукраїнська рада голів ОСББ” Роман Гученко, – це спільна власність співвласників багатоквартирного будинку.

“Безпосередньо співвласники зобов’язані ці ліфти утримувати, а ніяким чином не депутати і міська рада не мають піаритися на їх капітальному ремонті. Так, вони мають допомагати. Що відбулося на сьогодні: програма 90% на 10% – у співвласників забрана можливість самостійно обирати підрядника. Це все робиться через департамент”, – зазначив він.

На сьогодні, за його словами, в ОСББ забрали можливість брати кредит на свою частку для того, щоб відремонтувати ліфти.

“Порядку 80 млн – запит від співвласників, які організувалися і дійсно проголосували, що у їхньому будинку треба ремонтувати ліфт. Це все похоронено. Міська рада сказала, що депутат буде вирішувати, у якому будинку ремонтувати ліфт”, – сказав Гученко.

Поки ж, за словами директора “Сумитеплоенергоцентраль”, планують за заявками мешканців робити експертизу ліфтів та, якщо виявлятимуть незначні недоліки, – їх усуватимуть за кошти, які є на рахунку будинку.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: