Медицину Сумщини підніматимуть албанські фізики та онкологи

13.03.2021

Делегація від Сумщини днями відвідала Албанію, аби набути знань та досвіду від місцевих фізиків, онкологів та фахівців з радіологічного обладнання. Як встановлювати лінійні прискорювачі, робити бункери згідно з міжнародними стандартами – про це та інше йшлося під час робочого візиту, участь у якому взяла народна депутатка від “Слуги народу” Тетяна Рябуха.

“Через карантин цього року українці відкрили Албанію, гірську країну, яка радо зустріла наших земляків теплими Адріатичним та Іонічним морями і смачною балканською кухнею.

Та наша делегація прибула задовго до старту туристичного сезону, бо маємо іншу, невідкладну справу.

Албанія, яка багато років була країною з авторитарним режимом, нині є частиною європейської спільноти. І саме тут мають досвід створення центрів надання допомоги онкохворим.

Сумщина у трійці антирейтингу областей за кількістю захворювань на рак. Крім того в області досі немає лінійного прискорювача, який дозволяє ефективно лікувати пацієнтів. Стан онкодиспансеру, який зводили австро-угорські полонені – окрема історія…

Вирішення цієї проблеми стало моїм завданням відтоді, як мене обрали нардепом. На рак хворіли мої батьки і мені не треба пояснювати наскільки це важливо – дати онкохворим шанс на життя.

Як встановлювати лінійні прискорювачі, робити бункери згідно міжнародних стандартів – знають албанці. Фізики, онкологи, фахівці з радіологічного обладнання. Свої вміння вони не приховують, і ми всотуємо кожне слово

Я дякую моєму колезі Микола Задорожній, голові Сумської обласної ради Віктору Федорченку, представникам міської ради і керівнику онкодиспасеру Володимиру Шевченку за бажання отримувати нові знання і не стояти осторонь проблеми

Ми всі маємо спільну мету – якісне та ефективне лікування на Сумщині. Кваліфіковану допомогу у себе вдома має отримати кожен.

Особлива вдячність албанській стороні, яка організувала візит на найвищому рівні“, – написала Тетяна Рябуха у Фейсбуці.

На жаль, конкретні прізвища відомих фізиків та онкологів, з якими зустрілася депутатка, озвучені не були, а так хотілося дізнатися про цих корифеїв науки…

Нагадаємо також, що голова фракції “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ” у Сумській обраді Юрій Чмирь не так давно підіймав цю тему, але пропонував за рахунок інвесторів придбати німецький прискорювач відомого виробника “Siemens”. Тепер же, очевидно, на Сумщину приїде албанський прискорювач з албанськими технологіями від всесвітньо відомих фізиків.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: