Конотопчани закликали чиновників Сумської ОДА «купити хату в Конотопі та дихати смородом»

15.03.2021

Сьогодні під стінами Сумської обласної державної адміністрації відбувся мітинг, на який зібралися жителі міста Конотопа та Конотопщини, аби нарешті звернути увагу влади на проблему загострення екологічної ситуації, яка склалася внаслідок відсутності каналізації на ДП «Попівський експериментальний завод», що у с. Попівка Конотопського району.

Учасники мітингу вимагали рішучих дій від влади та підготували колективне звернення до Президента України, голови Сумської ОДА та голови Сумської облради з вимогою негайно втрутитися в ситуацію, адже проблема забруднення повітря в Конотопському району та м. Конотоп триває вже з літа 2019 року та загострюється щомісяця.

Так, за результатами численних перевірок контролюючими органами встановлено, що у відібраних пробах ґрунту в с. Попівка перевищена концентрація амонію та органічних речовин, а на відстані 300 метрів від бардовідстійника максимальна разова концентрація аміаку вдвічі перевищувала гранично допустимі концентрації хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць і становила 0,4 мг/м.3  (при нормативі 0,2 мг/м3).

Усі дії керівництва заводу щодо усунення виявлених порушень, вжиття оперативних заходів, спрямованих на зменшення неприємних запахів від бардонакопичувача, були ситуативними і ніяк не вирішили проблему комплексно.

Мітингувальники переконують: проектно-кошторисна документація на будівництво локальних очисних споруд с. Попівка була розроблена ще кілька років тому, але без допомоги державних коштів чи коштів обласного бюджету громада самотужки не в змозі справитися з існуючою проблемою.

За інформацією редакції нашого сайту, питання будівництва каналізації в с. Попівка неодноразово порушував народний депутат України Ігор Молоток, до округу якого входить м. Конотоп, буквально у лютому 2021 року разом із Попівською громадою він виносив проект  на розгляд комісії Державного фонду регіонального розвитку. Проте Сумською ОДА  будівництво каналізації на ДП «Попівський експериментальний завод» не було підтримано, кошти вирішили «шукати» в обласному бюджеті, а це – не менше 10 млн грн, що суттєво для бюджету Сумщини.

Відтак вирішення проблеми досі під питанням, тим часом самі конотопчани радять чиновникам Сумської ОДА «купити хату в Конотопі та дихати смородом», як це доводиться робити жителям Конотопа та Конотопського району останні три роки.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: