В Охтирці суд виніс вирок щодо ДТП 7-річної давнини

15.03.2021

Охтирський міськрайонний суд 2 березня оголосив вирок щодо ДТП , яка сталася вже сім років тому.

6 січня 2014 року вночі, близько 23.20, автомобіль ВАЗ-21102 рухався по вул. Перемоги в напрямку виїзду з міста. Попереду, в тому ж напрямку тільки правіше, їхав автомобіль «Хюндай». Раптом водій Хюндаю загальмував, різко змінив напрямок руху та зіткнувся з бордюром.

В цей час водій автомобіля ВАЗ-21102 наїхав на пішохода, що раптово вискочив праворуч. Пішохід отримав струс мозку та відкритий перелом обох кісток лівої гомілки, пошкодження сухожиль та м`язів гомілки.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав.

Він пояснив, що рухався в напрямку з центра міста по вул. Перемоги по своїй смузі руху зі швидкістю близько 50-60 км/год. Попереду нього в попутному напрямку рухався автомобіль Хюндай з фішкою «Таксі», який їхав правіше по ходу руху. Дорожнє покриття було мокре, йшов невеликий дощ, була «мряка», стояла вода на дорозі, працювали склоочисники. Коли він та автомобіль Хюндай проїхали магазин «Норд» та наблизилися до пішохідного переходу, то автомобіль Хюндай почав приймати ближче до правого краю проїзної частини, де був заїзний карман, і він (обвинувачений) подумав, що можливо таксі здійснює цей маневр для висадки пасажира. Він (обвинувачений) рухався з дозволеною швидкістю і пішов на випередження, бо ширина проїзної частини дозволяла це зробити, при цьому на смугу зустрічного руху він не виїздив, хав прямо. Маневр повороту автомобіля Хюндай вправо не створював йому перешкоди, тому не було потреби зменшувати швидкість руху чи гальмувати. Пішохідний перехід вже був позаду, і водій не міг уявити, що попереду автомобіля Хюндай могла бути людина. Лише тоді, коли автомобіль Хюндай змінив напрямок руху праворуч, він побачив пішохода.

Слідчим експериментом було встановлено, що обвинувачений побачив пішохода на відстані 21,6 м від себе.

Внаслідок зіткнення з пішоходом розбилося лобове скло та впало на водія, тому він повернув руля вліво і побачив фари двох автомобілів, які рухалися в зустрічному напрямку. Водій зупинив авто, увімкнув аварійку, підійшов до пішохода та викликав швидку допомогу і поліцію. Коли нахилявся над потерпілим, то чув запах алкоголю, і вважає, що потерпілий на момент ДТП був в стані алкогольного сп`яніння.

Також вважає, що вина лежить на пішоході, який переходив дорогу в невстановленому місці, нічим себе не виділив ( був одягнений у все темне)і не звертав уваги на автомобілі, які рухалися проїзною частиною.

Суд призначив водію ВАЗ-21102 3 роки позбавлення волі без позбавлення права керувати транспортними засобами з іспитовим терміном на 2 роки.Він має відшкодувати моральну шкоду на користь потерпілого – 40000 грн., витрати лікарні – 4223 грн.

Цей вирок може бути оскаржений протягом 30 днів з дня його проголошення.

До речі, в цій справі було безліч експертиз, був вирок Охтирського міськрайонного суду Сумської області від 12.11.2014 – зовсім не умовні 3 роки, 100 грамів водки, випитих пішоходом перетворились на 70 грамів коньяку, але суд потерпілим побачив тільки пішохода.

okhtyrka.net

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: