У Сумах завершують ремонт лікарні №4, де працюватиме хоспісне відділення на 20 ліжок

15.03.2021

Внутрішній ремонт неврологічного комплексу Сумської лікарні №4 планують завершити впродовж десяти днів. Зараз там долагоджують приймальне відділення, а потім перейдуть до зовнішніх робіт. Після завершення ремонту на першому поверсі має бути 20 хоспісних ліжок, повідомляє “Суспільне”.

Володимир Даценко рік тому поховав матір. До цього два роки жінка боролася з рецидивом раку шлунка. Син сам навчився робити знеболювальні уколи. Розповідає, що було складно, коли вдома за матір’ю нікому було наглядати, коли він був на роботі.

“Добре, що дівчата допомагали з церкви. Вони приходили, допомагали поїсти приготувати, помити. Треба було вести на якісь процедури. Кажуть: ви привозьте, зробимо те, те і те, відвозьте, потім буде видно. Мати каже: мене як возили на томографію, краще я нікуди не поїду, на 5 поверх підняти, опустити, я краще буду вдома лежати., що буде, те буде”, – згадує Володимир.

Паліативну допомогу таким пацієнтам у Сумах надають в одному місці – в четвертій лікарні, на першому поверсі неврологічного корпусу. Зараз тут закінчують ремонт. У відділенні буде палата підвищеної комфортності, – розповів директор лікарні Андрій Сухомлин. – Ми планували палати для сумісного перебування родичів з хоспісними хворими, палати просторі, великі, які відповідають всім сучасним нормам”.

Розраховують на облаштування 20 ліжок (до ремонту їх було 10). Потреба ж в області більша, говорить начальниця управління охорони здоров’я Сумської міськради Олена Чумаченко.

За її словами, Міністерство охорони здоров’я розширило перелік категорій, які можуть бути госпіталізовані на хоспісні ліжка. “Ми можемо говорити навіть про те, що близько 5000 населення міста Суми можуть потребувати даної допомоги. Але якщо взяти надскладні випадки, коли хворі в термінальній стадії онкопроцесу, то приблизно 800 хворих – це ті, що потребують госпіталізації і надання хоспісної паліативної допомоги”, – розповіла вона.

Після того, як 2020 року у листопаді в лікарні виявили на стінах плісняву, почали утеплювати цоколь.

“Будівля дуже стара і, щоб грибок не знищував те, що ми виконали, ми обов’язково зробимо утеплення цоколя”, – пообіцяв начальник управління капітального будівництва Сумської міськради Віталій Шилов.

Загальна вартість ремонту – 26 мільйонів гривень. На 13 мільйонів роботи виконали. За договором працює фірма “Тімвел”.

“Повністю було зняття підлоги, штукатурки, вікон, усіх комунікацій, освітлення. Знімалось все до стін, оброблювалось антисептиком, далі штукатурка по-новому, підлога, комунікації, опалення, вода, каналізація, електрика, – розповів підрядник Олександр Тимчук.

Другий поверх будівлі завершений, є меблі та устаткування. Тут буде неврологічне відділення на 50 ліжок. Зараз внутрішні роботи виконані на 95%, до кінця року повинні ще утеплити фасад і оновити покрівлю.

За інформацією обласного управління охорони здоров’я, зараз паліативну допомогу, крім четвертої Сумської міської лікарні, надають мешканцям Сумщини у Білопіллі, Краснопіллі, Лебедині та Середино-Будській лікарнях. Також для таких пацієнтів є два ліжка в обласному диспансері радіаційного захисту населення.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: