У сумському КП скаржаться на нове керівництво: працівники звільняються

16.03.2021

У КП «Центр догляду за тваринами» змінилося керівництво. На зміну колишньому керівникові Володимиру КАТИШЕВУ прийшла Тетяна КАЛІНІНСЬКА. Її призначення викликало багато сумнівів у волонтерів, а працівники притулку через декілька тижнів роботи в нових умовах написали заяви про звільнення, пише sumy.today.

Волонтери написали звернення до журналістів, в якому, зокрема, йдеться:

«Ситуація з доглядом за безпритульними тваринами ще довго не буде вирішена у нашому місті, не зважаючи навіть на те, що в черговий раз змінилося керівництво КП “Центр догляду за тваринами”. Донедавна його очолював Володимир Катишев, а наразі обов’язки керівника виконує Тетяна Калінінська, запропонована на цю посаду керівництвом Сумського товариства захисту тварин (СТЗТ). Не зрозуміло, для чого взагалі посада директора, якщо майже всі проблеми КП вирішують волонтери: відловлюють тварин, стерилізують, лікують, знаходять можливість їх годувати, прилаштовують у сім’ї.

Свого часу, коли, за непорозуміння в співпраці з окремими волонтерами, постало питання зміни директора КП, мер Олександр Лисенко зібрав представників волонтерських груп задля вирішення цієї проблеми. Тоді, рік назад, волонтерам було запропоновано подати кандидатури на посаду керівника комунального підприємства, аби не було конфліктів і претензій з боку волонтерів і містян, як це було з двома попередніми посадовцями, що очолювали КП… Мер знову призначив на посаду директора КП кандидата від однієї з зоозахисних організацій міста (Сумського товариства захисту тварин)…

Наразі, не офіційним, а фактичним керівником в КП стало керівництво СТЗТ, в особі Ілони Джалаганія і Олександра Сипленка. Калінінська, яка вступила в обов’язки директора, нічого, по факту, не вирішує. Всі чи майже всі розпорядження дають працівникам КП Ілона і Олександр. До речі, Ілоні неодноразово пропонували очолити підприємство, але, ми не розуміємо, чому вона відмовляється – чи посадова відповідальність її лякає, чи які інші причини, але керувати там, не будучи посадовцем, їй мабуть зручніше. Тепер вона буде вирішувати, з ким із волонтерів співпрацюватиме КП, а з ким – ні. Це, зокрема, стосується відлову безпритульних тварин, якими опікуються окремі волонтери. Якщо позиція волонтера не співпадає з такою в СТЗТ, то волонтер не може розраховувати на допомогу чи підтримку організації. Страждають, більше за все, в таких ситуаціях тварини. Ось так, мітла нова, а мете по старому. Хотілося, як краще, а вийшло – як завжди…»

Одна з працівниць притулку підтвердила, що в Центрі працювати стало дійсно нестерпно. «Ми всі щиро любимо цих нещасних тварин. Бо це живі істоти, ми знаємо їх характери, звикли до них, а вони до нас. На мінімальну зарплатню нова керівниця стала вимагати неможливого – чергування по тижню цілодобово (як прибиральники/годувальники та сторожа одночасно). Також вона вимагала годувати собак один раз на день та давати тваринам кашу, яка прокисла, економлячи на цьому. У нас навіть запис розмови є, де вона цього вимагає і говорить, що у приватному притулку її куми Ілони, що біля аеропорту, так роблять завжди. Так навіщо тоді волонтери передають кошти до притулку Ілони, якщо собак не годують? Ми всі написали заяви на звільнення, але директорка їх не підписує, погрожує нам, що звільнить нас так, що ми більше ніде не працевлаштуємося. В притулку її ніколи немає, ми сьогодні їдемо шукати її в Департамент інфраструктури», – говорить жінка.

Волонтер Зарина говорить: «Я допомагаю притулку фінансово 1,5 років. В місяць я привозила десь 300 кг круп, м’ясних продуктів, ліків. До працівників притулку у мене немає ніяких зауважень. Це люди, які за мінімальну платню робили для тварин усе можливе. Їм треба віддати належне – з агресивних та безнадійно несоціалізованих собак любов’ю та піклуванням вони виховали грайливих, добрих друзів наших менших. Нове керівництво створило жахливі умови як для тварин, так і для працівників притулку. Ось недавно через нашу сторінку з пошуку господарів для тварин знайшлися люди з Краснопілля, які захотіла взяти собаку. Це і є головна мета притулку – зменшити кількість тварин без господарів. Вони приїхали, аби забрати тварину, а пані Калінінська їм не віддала.

Сказала, що буде її соціалізувати. Але ж це була повністю соціалізована тварина. Усе, що відбувається в притулку курує так звана зоозахисниця Ілона. Але особисто я їй не довіряю. Я з нею давно не співпрацюю. Бо був випадок, коли я закривала фінансове питання на лікування окремої тварини у сумі 4000 гривень, а потім при розмові з подругою я дізнавалася, що і вона давала ці 4000 гривень на цю ж тварину. Більш того, збір продовжувався і далі”.

Волонтер Людмила згодна зі своєю колегою. І говорить, що притулком фактично одноосібно зараз керуватиме Ілона Джалаганія. “Вона заробляє на тваринах. Раніше майже всі волонтери міста співпрацювали з нею – збирали кошти і відвозили їй на потреби тварин. Але зараз все більше конфліктів. Ми з дівчатами допомагали їй фінансово 1,5 років. Була ситуація, коли в гаражах на Герасима Кондратьєва була велика зграя собак, які нападали на перехожих, були агресивними. Нам довгий час не вдавалося їх зловити, а коли це вийшло, мені не дозволили виставити у групі пост про збір коштів на цю стерилізацію. Коли ми намагалися зібрати якісь кошти окремо від неї, вона починала поливати нас брудом. Багато разів були такі ситуації, коли ми збирали кошти на лікування якоїсь тварини, а вона продовжувала писати пости про продовження збору. Вона на цьому заробляє. А нас з дівчатами називає «волонтєрші»”.

Як би там не було, а ситуація в притулку залишається нестабільною. Волонтери та зоозахисники міста говорять, що якщо міська влада не прислухається до думки всіх, а не окремих, і негайно не оголосить конкурс на призначення директором комунального підприємства «Центр догляду за тваринами» людину, яка має реальне відношення до захисту тварин, то скандали та волонтерські війни будуть продовжуватися, а страждати від цього будуть самі беззахисні – безпритульні тварини.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: