На Охтирщині виявили масові ураження ясеневих насаджень

16.03.2021

На Сумшщині проблема захворювання ясеневих насаджень халаровим некрозом та їх атака великим ясеневим лубоїдом останнім часом дедалі загострюється. Щоб вчасно виявити та попередити стрімке поширення хвороби, підприємства, що координуються Сумським обласним управління лісового та мисливського господарства, проводять лісопатологічні обстеження ясеневих насаджень. Нещодавно таку роботу завершили у Охтирському лісгоспі.

«Ми провели лісопатологічні обстеження лісових ділянок з переважаючою породою деревостану ясен звичайний, на яких спостерігається зараження грибковими хворобами рослин, вторинними шкідниками лісу, присутній природній відпад та відмирання дерев. До обстеження були залучені спеціалісти Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист» та державна лісова охорона підприємства. За результатами огляду встановили ступінь та характер всихання, а також причину ослаблення насаджень», – коментує проведену роботу головний лісничий Охтирського лісгоспу Олександр Бугай.

Всього у лісгоспі 3048 га, де ясень виступає головною породою, та 800 га – це площа насаджень, де ясень у породному складі. Обстеження провели на площі 1502 га та 414 га відповідно. З них від халарового некрозу потерпає 1916 га та на площі 271 га – виявлені осередки великого ясеневого лубоїда.

За результатами обстежень проведуть необхідні заходи з поліпшення санітарного стану лісів.

Довідково: Великий ясеневий лубоїд – Hylesinus crenatus F. Жук довжиною 4–6 мм, чорний. Надкрила полого загинаються до вершини. Маточний хід поперечний, хід у вигляді фігурної дужки, 2–7 см завдовжки. Личинкові ходи довгі, дуже звивісті. Поширений в ясеневих лісах південної частини України. Поселяється під товстою корою в нижній частині ослаблених і звалених дерев. Молоді жуки з’являються на початку вересня. Додаткове живлення відбувається під корою. Зимують головним чином личинки, які заляльковуються весною.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: