Ладуха звільнив працівників сільрад із грубим порушенням закону

16.03.2021

У зв’язку з приєднанням низки сіл Буринського району до Буринської ОТГ були звільнені працівники сільрад. І хоча сам процес розширення громади неминучий у рамках реформи децентралізації, процедуру звільнення співробітників керівництво на чолі з Віктором Ладухою провело з грубим порушенням законодавства. Та й взагалі переступили не тільки через закон –  вчинили просто не по-людськи.

Деталі розповіла колишній бухгалтер Черепівської сільської ради Тетяна Михайлівна Лісун.   «Звільнення відбулося несправедливо і незаконно», – вона одразу дала таку коротку характеристику діям посадовців Буринської ОТГ.

За її словами, представники Буринської міськради приїхали до них у сільську раду 30 грудня і сказали написати працівникам заяву про звільнення за згодою сторін. Наступного дня, 31 грудня, був дзвінок від головного бухгалтера фінансового управління Людмили Гаркавої, яка заспокоїла: мовляв, не хвилюйтеся, ви все одно залишитеся на роботі, здавайте звіти. Вже 4 січня бухгалтери сільрад, занепокоєні тим, що чекати далі, зібралися і разом поїхали до Віктора Ладухи. Він вийшов до них і сказав: «Чого ви приїхали? Ви працюєте». Вони продовжили працювати у звичному режимі, щодня із 8 до 17-ї ходили на роботу, сиділи у холодних приміщеннях без опалення і займалися фінансовими звітами, до яких треба було докласти чимало зусиль. 20 січня зателефонувала Людмила Гаркава і повідомила, що через те, що не проходить сесія, не сформовані штатні розписи, працівникам треба приїхати і забрати свої трудові книжки.

Фактично співробітників змусили підписати заяви про звільнення заднім числом, і зробили запис у трудовій про звільнення «за згодою сторін», хоча згідно із законодавством це звільнення у зв’язку з ліквідацією та реорганізацією, про що людей мали попередити за 2 місяці заздалегідь!  У результаті працівники не отримали ані передбачених законом компенсацій, ані вихідної допомоги. 20 днів вони проходили на роботу безкоштовно, однак, як би знали, що ситуація складеться саме таким чином, то одразу б стали на біржу і отримували б гроші. Насправді ніхто не подумав, за що будуть жити люди і де їм потім шукати роботу, коли з робочими місцями біда навіть в Бурині, не те що в селах.

«Навіщо тоді бюджетний кодекс, навіщо тоді закони про працю?», – обурюється Тетяна Михайлівна.

Люди стали заручниками обставин. Виходить, що і доводити свою правоту у суді не наважуються, бо тоді будуть проблеми із виплатами у центрі зайнятості, а жити ж за щось потрібно. Звільнені працівники навіть не вірять, що можна судитися з Ладухою, у якого влада і гроші.

Тетяна Лісун каже, що  розуміє необхідність приєднання сіл до ОТГ і сподівається, що укрупнення піде на користь, але те, як вчинило керівництво, звільнивши працівників, називає відвертим нехтуванням закону. За її словами, треба було обов’язково попередити завчасно людей, провести юридично правильне оформлення звільнення і зробити виплати, які у підсумку не стали б великими витратами для місцевого бюджету. Та, схоже, керівника ОТГ хвилюють зовсім інші питання…

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: