Нардеп Гузенко: Приводимо наше законодавство у сфері дитячого харчування до вимог Європейського Союзу

17.03.2021

На засіданні Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики сьогодні, 17 березня, депутати обговорили два важливих законопроекти, які мають поліпшити сферу дитячого харчування в Україні та забезпечити права працівників державних сільгосппідприємств на одержання земельної частки. Деталі цих законопроектів у Фейсбуці розповів народний обранець від Сумщини Максим Гузенко (партія «Слуга народу»).

“Перший — «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» (№4554).

Закон України «Про дитяче харчування» прийняли ще у 2006 році, тому більшість його положень уже застаріли і не відповідають вимогам законодавства Європейського Союзу.

На жаль, сьогодні надважливе питання виробництва та обігу дитячого харчування в Україні не врегульоване належним чином. Тому існує потреба осучаснити держрегулювання у сфері дитячого харчування і посилити вимоги до дитячого харчування згідно з вимогами Євросоюзу.

Внесення таких змін відрегулює безпечність, якість дитячих харчових продуктів і забезпечить державний контроль у цій сфері.

Інший законопроект — про зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) (№3012-2).

Цей документ передусім передбачає розпаювання при:

– приватизації підприємств, установ, організацій або їхніх структурних підрозділів;

– ліквідації підприємств, установ, організацій;

– прийнятті органом виконавчої влади, до сфери управління якого належить державне сільськогосподарське підприємство, установа, організація, рішення про приватизацію її земель або земель її структурного підрозділу без приватизації або ліквідації такої юридичної особи.

Землі при цьому розподілятимуться наступним чином:

– до 40% – між працівниками підприємства та пенсіонерами з їх числа, працівниками державних і комунальних закладів соціальної сфери села. При цьому земельна площа для працівника визначається у розмірі середнього розміру земельного паю по району, а для працівників закладів соціальної сфери не може перевищувати 2 га;

– до 20% – учасникам бойових дій (не більше 2 га для однієї особи);

– не менше 40% передаються в оренду на земельних торгах.

В цілому законопроект №3012-2 має на меті оптимізувати процедуру приватизації земель державних сільгосппідприємств. Його ухвалення на законодавчому рівні визначить чіткий, працюючий механізм приватизації та допоможе працівниками підприємств реалізувати своє право на одержання земельної частки (паю)”, – написав Максим Гузенко.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: