Головна інфекціоністка Сумської області – про рік карантину: “Змінювалися підходи та схеми лікування”

18.03.2021

Головна інфекціоністка області Ірина Троцька говорить, що за рік карантину змінювалися підходи та схеми лікування коронавірусу. Заклад, у якому вона працює, був одним із перших в області, куди ушпиталювали пацієнтів з підозрою та підтвердженим COVID-19. За рік у лікарні побували близько тисячі пацієнтів.

“Коли почули про те, що новий вірус є, і він такий, що може змінюватися, має багато різних властивостей, то ми розуміли, що це питання не одного-двох місяців, на відміну від грипу. А це питання багатьох місяців, а може й років. Так, воно, на жаль, і сталося”, – говорить Ірина Троцька.

У закладі для хворих із ковід є 97 ліжок, із них 6 реанімаційні – 94 із киснем. Зараз у відділенні 64 пацієнти. Ірина Троцька 35 років працює з інфекціями. Каже: новий вірус змусив їх шукати нові підходи лікування.

“Не можна схеми лікування та протоколи лікування грипу застосовувати при лікуванні хворих на COVID. Ми почали вишукувати свої підходи, бо ще не було державних протоколів. Ми вишукували локальні протоколи саме в нашій області. В основу українського протоколу теж ввійшли деякі наші моменти. Я не можу назвати ще хоч одне захворювання, де так часто змінювалися підходи та схеми лікування”, – зазначає головна інфекціоністка області.

Чи прийшли до них і на Сумщину нові штами вірусу, у лікарні поки не знають.

“Він змінюється постійно, і це його боротьба за виживання, так само, як і наша боротьба. Пройде деякий час, і ми, я сподіваюся, будемо просто пам’ятати про це” – підсумовує Ірина Троцька.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: