Водоканал на Сумщині відшкодує 2,3 млн грн збитків, завданих природі

18.03.2021

Господарський суд Сумської області прийняв рішення про стягнення з комунального підприємства «Водоканал Білопілля» збитків, заподіяних у результаті діяльності без дозволу. Відповідний позов був поданий Конотопської місцевою прокуратурою за результатами перевірки Державної екологічної інспекції в Сумській області.

Так, у червні 2019 року, під час планової перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства, Державною екологічною інспекцією в Сумській області було встановлено, що, починаючи з 1 січня 2018 року КП «Водоканал Білопілля» здійснювало забір підземних вод без спеціального дозволу на користування надрами. Даний факт є порушенням ст. ст. 16, 19, 21, 23 Кодексу України про надра. Отже, на момент перевірки водоканалом було протиправно забрано майже 600 тис. кубометрів підземних вод. Загальна сума збитків, зумовлених використанням водних ресурсів за відсутності дозвільних документів, становила 2 335 290 гривень. Оскільки підприємство відмовилося відшкодовувати збитки в добровільному порядку, Інспекція звернулася в прокуратуру для вжиття заходів представницького характеру.

17 березня позовні вимоги прокуратури та Держекоінспекції були задоволені у повному обсязі, тому водоканалу доведеться компенсувати повну суму збитків примусово. Однак, зауважимо, що вищевказане рішення суду вступить у силу через 30 днів, якщо за цей час КП “Водоканал Білопілля” не звернеться з апеляційною скаргою, повідомляє прес-служба відомства.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: