Сумська лікарка-інфекціоністка розповіла, як почувається після щеплення від COVID-19

18.03.2021

Лікарка-інфекціоністка, кандидатка медичних наук, асистентка кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією Сумського державного університету Оксана Чемич розповіла про наслідки вакцинації від коронавірусу.

«На численні прохання я розповідаю про своє самопочуття. Несподівано моїм здоров’ям після вакцинації почали цікавитися багато людей)

Сьогодні третій день після щеплення вакциною astrazeneca covishield. Першого дня у мене було задовільне самопочуття, до вечора незначно підвищився тиск та спостерігалась тахікардія (часте серцебиття), спрага, озноб без підвищення температури.

Другий день у мене з’явилися міалгії (болі у м’язах) різної локалізації та значна слабкість. За день я змогла провести лише пару консультативних прийомів (не «ковідних» пацієнтів). Періодичні головні болі. Ці симптоми зникали при прийомі ібупрофену.

Третій день – незначна слабкість.

Схожі симптоми виникали у мого чоловіка та мами (у мами спостерігалося підвищення температури), які були одночасно вакциновані зі мною (їх фото прикріплю у коментарях).

Певні моменти на яких я хочу наголосити:

-Це загальновідомо, що вакцинація має проводитися здоровим людям, тому перед вакцинацією я не тільки впевнилась, що мої рідні не мають ознак захворювання, але й провела загальноклінічні обстеження – клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові та коагулограма, також визначила титри антитіл до SARS-cov-2 (це було зроблено за власний кошт).

-Далі я розумію, що дуже важливим є не підхопити захворювання в той момент, коли імунітет на вакцину виробляється, а це три тижні. Тому ми значно обмежимо свої контакти і надалі будемо дотримуватися чітких протиепідемічних заходів: носити маску, обробляти руки та речі, якими постійно користуємося поза межами дому (телефон наприклад). Важливо також не переохолоджуватися.

Я не маю гарантії, що не захворію на COVID-19 у поствакцинальний період (30 днів після щеплення), але я знаю випадки щеплення людей у період коли хвороба розпочалася, а симптоми ще яскраво не розвинулися – здорові, живі!

Важливо! Вакцина не є «щитом» від хвороби. Поствакцинальний імунітет формується 21 день і в подальшому захищає нас від тяжкого перебігу хвороби, а не від самого інфікування.

Сподіваюсь на краще! Всім здоров’я! Бережіть себе – пандемія набирає обертів!», – написала вона у Фейсбуці.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: