Сумські біатлоністки не потішили результатом на заключному етапі Кубку світу

19.03.2021

Заключний етап Кубка світу почався сьогодні жіночим спринтом в шведському  Остерсунді. Біатлоністи вже відвикли від того, що в кінці березня їм доводиться змагатися в комфортних біатлонних умовах, але шведська погода порадувала легким морозом і невеликим вітерцем – всі можливості показати себе з кращого боку, пише biathlon.com.ua.

За відсутності боротьби за загальний залік і Малий глобус у спринтах, головною інтригою гонки стало суперництво за п’яте місце в Кубку націй і максимальну квоту на наступний сезон між командами Білорусі та Росії. З урахуванням останньої гонки, яка віднімається, дистанція між цими командами перед спринтом становила всього один бал на користь росіянок! Зате тон в команді наших північних сусідів задавали швидкісні Дінара Алімбекова і Анна Сола – у конкуренток ніхто такими швидкостями похвалитися не міг. І головним завданням білорусок було – не настріляти…

І з цим Дінара і Анна в цілому впоралися: один промах у Алімбекової і два – у Соли при їх швидкості дозволили в підсумковому протоколі залишитися вище всіх росіянок – 11-ю і 13-ю. І для Кубка націй потрібен був ще один результат… І його дала Ірина Кривко! Сезон для Іри склався дуже суперечливо: привчивши своїх уболівальників до фінішу в топ-тридцятці тоталу, в нинішньому вона насилу входить в топ-50. Але у вирішальний для команди момент досвід Кривко став ключовим: чисто пройшовши обидва вогневі рубежі, Іра фінішувала 18-ю і цього виявилося досить, щоб вчетверте в історії жіночого білоруського біатлону фінішувати в п’ятірці Кубка націй! Трійка кращих росіянок, незважаючи на вісім (!) учасниць в заявці цієї гонки, сумарно програла: 16-е, 24-е і 29-е місця.

На жаль, командний результат українок сьогодні виявився ще менш високим. З кубковими очками спринт закінчила лише Олена Підгрушна, вона з одним промахом фінішувала 35-ою. На жаль, чистою стрільбою порадувати уболівальників наші дівчата сьогодні не змогли. Так, випускниця СумДУ Юлія Джима, яка показала найкращий в команді лижний хід, на обох рубежах промахувалася останнім пострілом і в підсумковому протоколі опинилася на образливому 41-му місці.

Наша Валя Семеренко схибила лише одного разу, але в підсумку стала 44-ю. Дар’ї Блашко не вдалося продовжити серію непоганих залікових гонок: з двома колами штрафу стала 54-ю. Нарешті, уродженка Сум Анастасія Меркушина завершила для себе міжнародний сезон 78-ю з трьома незакритими мішенями – Настя в завтрашню гонку переслідування не відібралася.

А чергову, вже сьому в нинішньому сезоні перемогу в спринтах завоювала Тіріл Екхофф! Хоча на цей раз гонитва за золотом була наповнена адреналіном боротьби: після «чергового» промаху в стійці, норвежка на п’ять секунд відставала від Доротеї Вірер, яка лідирувала. З огляду на те, що сьогодні швидкістю переможниця Кубка світу вже не так сильно домінувала, навіть поступившись секундою по чистому ходу Анні Солі, питання про переможницю залишалося відкритим до останніх сотень метрів. І, все ж фінішувавши першою з перевагою в дві з половиною секунди, Екхофф на фініші виплеснула всі накопичені емоції!

Для Доротеї Вірер, що два роки поспіль ставала кращою біатлоністкою світу, заключний етап почався з подіуму, але знову не переможного: поки в активі італійки всього одне перше місце в сезоні, здобуте в дебютній гонці першого етапу в Контіолахті. Третьою фінішувала ще одна норвежка Інгрід Ландмарк Тандреволд.

Ця гонка мала ще дві родзинки. 32-річна болгарка Мілена Тодорова, яка сенсаційно потрапила до першої вісімки, нагадаємо, що найкращим результатом її до цього було 17-е місце торішнього чемпіонату світу в індивідуальній гонці. Ну, і з дебютом в класі найсильніших можна привітати олімпійську чемпіонку в лижних гонках Стіну Нільссон, яка свій перший старт в Кубку світу на домашньому стадіоні зазначила одним промахом і 26-ю позицією.

У загальному заліку Тіріл Екхофф підбирається до позначки 200 очок переваги над найближчою суперницею Марте Олсбю Ройселанд. Хто б міг уявити такий розвиток подій в січні, коли Марте впевнено лідирувала в загальному заліку. Кращою з українок в тоталі залишається Юлія Джима, що йде 17-ю. Дар’ї Блашко, яка опустилася на 28-у позицію, виходячи з результатів спринту, навряд чи вдасться поборотися за місце в мас-старті, і в завтрашній гонці переслідування треба постаратися набрати кілька балів, щоб зберегти позицію в топ-30.

Спринт. Жінки

1. Тіріл Екхофф (0+1) 18:44,6

2. Доротея Вірер (0+0) +2,5

3. Інгрід-Ландмарк Тандреволд (0+0) +6,7

35. Олена Підгрушна (1+0) +1:09,3

41. Юлія Джима (1+1) +1:19,2

44. Валя Семеренко (0+1) +1:22,6

54. Дар’я Блашко (1+1) +1:36,6

78. Анастасія Меркушина (2+1) +2:21,6

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: