У Сумській обласній лікарні відкрили відділення фізреабілітації

19.03.2021

Нове відділення фізичної реабілітаційної медицини Сумської обласної лікарні щодня може приймати до 200 пацієнтів. Тут лікують хворих з неврологічними та ортопедичними патологіями як у стаціонарі, так і амбулаторно. Відповідні пакети на ці послуги лікарня підписала із Національною службою здоров’я.

Нове відділення відкрили у будівлі обласної лікарні на Ковпака. Тут приймають пацієнтів із усієї області. Одна з них – Світлана Опаренко. Жінка три місяці тому зламала руку. Зараз у неї – третій візит сюди: у вихровій ванні сподівається покращити функції м’язів і суглобів кисті руки.

“У мене був перелом і рука погано розгиналася. Зараз проходжу процедури, мені легше, краще розробляється кисть. Погано відновлювалася рухливість руки, довго у гіпсу була. Тепер водні процедури дуже гарно сприяють”, – розповідає вона.

У відділенні є блок електролікування, водолікування, теплолікування, фізичної та ерготерапії – це відновлення рухових функцій та дрібної моторики. Є також спеціальні тренажери та зал лікувальної фізкультури. Лікар Андрій Кузьменко показує один з тренажерів – це стельова рейка для пацієнтів, які перенесли інсульт і знову вчаться ходити.

Андрій Кузьменко показує стельову рейку для пацієнтів

“Ми пацієнта поміщаємо у цей модуль і з допомогою цього вчимо ходити. У нас є також реабілітаційні сходи, можемо й ними ходити, залежно від того, що нам потрібно”, – розповів він.

Також є душові зали з обладнанням для лікування психосоматичних захворювань та посткоронавірусних синдромів, ванни з гідромасажами і підводною терапією. Наприклад, ванна для горизонтального витягування хребта – єдина в області.

Завідувачка відділення фізичної реабілітаційної медицини Ніна Олейніченко розповідає, як вона працює: “Пацієнт лягає на горизонтальне підмостя, прив’язується поясами і в воді надається відповідна програма залежно від того, де і що ми будемо підтягувати: чи шию, чи поперек, чи грудний відділ”.

“Ми проводимо витягування у воді. Менш травматичне, але ми можемо лікувати м’язи, міофасціальний синдром, коли м’яз погано працює, знеболювальний ефект дуже прекрасний”, – каже вона.

Лікування для пацієнтів спеціалізованих відділень та за електронним направленням сімейного лікаря, за програмами реабілітації – безкоштовне. Без такого (за власним бажанням) – за гроші.

“У нас на базі неврологічного та ортопедичного відділення відкрито по п’ять реабілітаційних ліжок, тобто – 10. Ми, згідно з цими направленнями, пацієнтів будемо класти у ці відділення, конкретно для реабілітації. Це чи після ішемічного, чи після інсультів, чи після артроскопії, чи після втручання на суглобах. У нас є таке обладнання, де ми можемо надавати повноцінну реабілітаційну допомогу”, – говорить Олейченко.

У відділенні працюють 8 лікарів: фізіотерапевти, фізичні терапевти, ерготерапевти та рефлексотерапевти, їхні асистенти та медсестри. За день відділення може прийняти близько 200 людей. Зараз там лікують 30.

Відділення реабілітації розмістилось у новому корпусі лікарні. Будувало його підприємство “Сумбуд”. Угоду уклали у грудні 2018 року – на більш як 50 млн грн., у листопаді 2020 року ціну робіт зменшили на понад 5 млн грн. Будують там коштом державного бюджету та обласного.

2020 року, відповідно до картки проєкту, що фінансувався з фонду регіонального розвитку, з державного мали отримати на роботи 24, 6 млн грн, з обласного – понад 2,7 млн.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: