Куди працевлаштують колишніх працівників райдержадміністрацій Сумщини?

19.03.2021

З початку 2021 року почав діяти новий поділ Сумської області на райони. Тепер на Сумщині 5 районів , а раніше їх було 18. Під скорочення потрапили працівники 13-ти райдержадміністрацій. Хтось вже встиг працевлаштуватись в інше місце, а хтось ще шукає роботу. 

Пані Аліна, колишня працівниця райдержадміністрації, пропрацювала діловодом 7 років, розповідає, що дізналась про скорочення за місяць до того, як отримала офіційний наказ. “А взагалі, ми всі працівники розуміли що це станеться, ще влітку, як вийшла постанова Кабміна про об’єднання районів”, – говорить вона, і додає, що частина її колег пішли працювати і новостворену ОТГ, але місця там запропонували не всім.

“Мені особисто не пропонували. Піду до центру зайнятості. Десь на наступному тижні будемо вже дивитись, які вакансії, можливо, запропонують. Таке бажання взагалі змінити сферу діяльності, яка не повязана з державною службою або місцевим самоврядуванням. Я навіть згодна десь навчатись, перенавчатись, щось змінити в своєму житті. Зараз в таких маленьких містечках, як районні центри, з роботою не все так просто”, – говорить жінка.

Свою історію працевлаштування розповів Володимир Ткаченко, колишній начальник управління соцзахисту населення Липоводолинської РДА. Його управління реорганізували, частину функцій передали до укрупненого району. Частину працівників працевлаштували в нову райдержадміністрацію, але їх робочі місця залишилися в Липовій Долині.

“Я з роботою, але в іншому місці в об’єднаній громаді. Створили новий структурний підрозділ, відділ соціального захисту населення і запропонували очолить його. Я погодився і тому от така ситуація”, – говорить Ткаченко.

Він також розповів, що в його управлінні працювали 21 людина, а нині з роботою залишились 13. Дехто одразу знайшов роботу, але четверо людей нині – безробітні.

“Це кваліфіковані люди, які мають досвід виконавчої влади роботи, і навіть один має магістра державного управління, але на жаль робочого місця для нього не знайшлось”, – говорить він.

У сусідній Синівці, в новоствореній ОТГ є вільні вакансії, але людям з Липової Долини незручно туди добиратися. “Транспорт не завжди регулярно ходить, тому ніхто не наважується приймати рішення, щоб долати кожного дня ці відстані”, – говорить Ткаченко.

З колишньої Липоводолинської РДА залишився один структурний підрозділ – відділ соцзахисту, всі інші – ліквідовані. “Віддалених робочих місць від укрупненого району немає, хоч планувалося, що там і для архівного відділу і для підрозділу адміністрації буде віддалене робоче місце, щоб курувати територію”, – говорить чоловік.

Ситуацію із працевлаштуванням колишніх працівників Буринська РДА прокоментував голова комісії з реорганізації Мирослав Бібік

“Залишились віддалені робочі місця в Бурині, тобто це управління соцзахисту 17 чоловік, архівний відділ – 1 людина, 1 людина перейшла в громаду Буринську, одна за конкурсом туди перейшла, декілька чоловік перейшло у Конотопську райдерадміністрацію, а решта вивільняються на біржу”, – розповів він.

За його словами, люди, які звільнились, працювали в адміністрації від 5 до 20 років. “Це вискокваліфіковані спеціалісти, але так виходить, що вони тепер вимушені йти на біржу. Їм по 40-50 років. Є такі, яким до пенсії 2-3 роки, але таких невелика частина”, – говорить він.

Серед тих, хто йде до Центру зайнятості, і сам Мирослав Бібік. “Я працював викладачем в університеті. Поки що невідомо, коли буде термін мого звільнення, в мене є попередження про вивільнення, але конкретної дати я не можу знати, тому можливо після вивільнення я буду цим питанням займатись, але пропозицій не надходило”, – розповів він.

Колишній керівник апарату Буринської РДА Алла Гайдукова зазначила, що із 56 співробітників райдержадміністрації 35 стали на облік до центру зайнятості у пошуках роботи.

“Конотопська адміністрація вона як наш правонаступник, вони запропонували свої вакансії. Але не всі погоджуються, тому що є менші, не рівноцінні вакансії. На сьогоднішній день у нас ще до Конотопа переведено ще 3 чоловіка. В цьому плані ми їм дійсно дуже вдячні. Але є й такі, які пропрацювали дуже багато років і, на жаль, вони сьогодні на ринку праці. Сьогодні біржа нічого запропонувати не може в маленькій нашій громаді”, – говорить вона.

За її словами, молоді люди шукають вакансії у інших сферах або віддалену роботу. “Але багато таких, що є сім’ї і говорять, що залишились тут. Але, на жаль, ринку праці у нас в Буринській громаді пока нема. Сподіваємось, що будуть інвестиції, будуть заходити люди, будуть давати нові робочі місця і, принаймні, ми знайдемо теж де себе реалізувати. І сподіваємось, що потенціал, набутий нашими держслужбовцями він ще пригодиться для добробуту наших людей”, – говорить жінка.

suspilne.media

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: