Робота та прийняття суспільством: Які проблеми мають люди із синдромом Дауна у Сумах

21.03.2021

Справа, якою можна займатися і заробляти гроші, – про це мріє для свого сина Людмила Кучма, мама хлопчика із сидромом Дауна. Вони вперше побували у Сумському центрі соціального обслуговування “Берегиня”. Там до всесвітнього дня людей із синдромом Дауна організували свято, аби вихованці показали свої таланти та здібності, передає suspilne.media.

Один з таких людей, Сергій Романенко, готується до виступу. Він розважатиме відвідувачів на святі. Розповідає, що тут, у відділенні центру “Берегиня” займається щодня. “Мені найбільше подобається ліпити і виступати на сцені. Тому що я народжений виступати на сцені”, – вважає Сергій.

Сергій Романенко готується до вистави

До центру беруть з 18 років. Окрім театральної студії, у відділенні мають 5 майстерень – це арт-терапія, гончарство, столярна і швацька справи, та побутова, де вихованців вчать готувати та прибирати.

Людмила Кучма разом із дев’ятирічним сином Дмитром у відділенні вперше – на екскурсії. Вони разом з викладачем готують піцу. На питання, чи йому сподобалось, Діма підіймає палець вгору. “Я мама сонячного хлопчика, я дуже рада, що в мене є такий хлопчик. Він змінив наше життя. Труднощів багато, не всі нас сприймають, це було з самого малечку, на майданчиках, не всі дітки хочуть гратися. Дуже йому подобається готувати. Якби нас взяли в якесь училище, я б дуже була рада. А потім взяли б на роботу якимсь помічником”, – говорить Людмила.

Усього в трьох відділеннях центру – 110 вихованців, із них 15 мають синдром Дауна. Ще 8 учнів з цією хворобою навчаються у спеціальній школі. Частина з них підготувала до свята танок. “Вони із задоволенням приймають участь у таких театральних постановках. Їм це подобається і їм це важливо, це як розвиток їх іде”, – говорить керівниця театрального гуртка Ірина Глобенко.

Олександр Лохоня працює над виробом з глини

Олександру Лохоні – 33 роки. Розповідає, що щодня займається тут, а вдома допомагає рідним прибирати та готувати. “Я працюю в кераміці, буває на сцені виступаю, у і Львові виступав, і у Польщі виступав. Хотілось би займатись – роботу найти хорошу. Я пробував знайти, але не беруть. Може, десь охоронцем. У парку дорослому допомагав прибирати”, – розповідає Олександр.

Заняття у центрі, говорить директорка закладу Інна Галіченко, допомагають дітям і дорослим з інвалідністю адаптуватися.

“Це люди, які, на жаль, не мають можливості працевлаштуватися, але їм вкрай потрібна адаптація, бути серед людей і серед суспільства, тому саме щодня відвідують це відділення. Вони спілкуються, вони отримують навички і навіть якщо у них немає здібностей в іншому, наприклад, чомусь навчитись, вивчити якісь мови чи знання саме в освіті, то вони талановиті артисти. Їхні захворювання не дають можливості їм самостійно працювати, тобто якщо б були передбачені такі умови, щоб біля них був наставник, можливо вони б це виконували. Вони дуже працьовиті, але всі дії хтось має контролювати постійно”, – говорить директорка.

На роботу центру з бюджету міста 2020 року витратили близько трьох мільйонів гривень, сказала заступниця міського голови Віра Мотречко. Програми працевлаштування у Сумах для таких людей немає.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
26.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 41 вибух
26.04.2024 Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід
26.04.2024 Скільки на Сумщині відновлено квартир і будівель за програмою “єВідновлення”
26.04.2024 Фортепіанний дует із Шостки відзначився на конкурсі “Global Art”
26.04.2024 Конотопські спортсмени стали переможцями чемпіонату України з футболу
26.04.2024 Роменські бійці відзначилися на чемпіонаті України

Коментарі: