Як на Сумщині раніше святкували свято 40 святих

22.03.2021

Цього дня на Глухівщині пекли сорок «птичок».

У селах Охтирщини випікали со́рок соро́к, сорок жайворів або одну сороку і сорок галичат. Варили сорок вареників, якими пригощали всіх, хто заходив до хати. Є згадки, що святкове печиво роздавали дітям, які одягали його на довгі палички і багали з ним селом. Вірили, що цього дня сорока кладе на своє гніздо сорок паличок.

На Великописарівщині (с.Ямне) говорили: «Сорок морозів ще буде, чи одійшли вже». Тут випікали довільну кількість жайворо́нків, одного жайворонка залишали і пізніше об’їжджали із ним поля перед сівбою. А в селі Рябина клали випечених жайворонків на порозі – стрічати пташок.

У селі Стрілецька Пушкарка на Великописарівщині жайворонків, спечених на Сорок святих, клали на ікону. Там вони зберігалися до початку городніх робіт. Коли вперше йшли щось садити, брали жайворонків, тричі обходили город та читали «Отче наш». У такий спосіб намагалися захистити городину від різних шкідників. Після цього жайворонків знову клали на ікони, де вони зберігалися цілий рік.

За матеріалами етнографічних досліджень, відділ нематеріальної культурної спадщини Сумського центру культури

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
10.05.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 61 вибух
10.05.2024 У Сумах на Привокзальній сталася ДТП
10.05.2024 326 ворожих ударів за добу: поліція документує наслідки
10.05.2024 Президента просять посмертно нагородити орденом “За мужність” загиблого захисника Романа Гетьмана
10.05.2024 Підтримка для ВПО, які вимушені були покинути свої домівки на території, на якій оголошена обов’язкова евакуація
10.05.2024 “Крошки” з Охтирки здобули Гран-прі фестивалю в Туреччині

Коментарі: