У шосткинському ліцеї провели дослідження повітря на вміст формальдегіду

23.03.2021

Напередодні вихідних шосткинців сколихнула новина про те, що у ліцеї під час перевірки було перевищення рівню формальдегіду. Таку інформацію оприлюднила одна з шосткинських груп у мережі Фейсбук. Директор школи-ліцею В’ячеслав Василенко вирішив зробити заяву, щоб припинити розповсюдження чуток, що ширяться соцмережею та розставити всі крапки над І, передає shostkanews.city.

– У першій половині березня 2021 року представниками шосткинського відділу обласного лабораторного центру було зроблено відбір проб повітря на вміст формальдегіду в навчальних аудиторіях шосткинського навчально-виховного комплексу спеціалізованої школи II-III ступенів ліцей. В результаті проведених досліджень було встановлено, що частина навчальних кабінетів ліцею має концентрацію формальдегіду, яка перевищує допустимі норми. Гігієнічним нормативам за рівнем формальдегіду реєструвалась у 1,3 – 2,7 раза.

Звісно, що така ситуація викликала занепокоєння, адже на кону здоров’я учнів та педагогічного колективу.

Саме тому на понеділок, 22 березня, до ліцею були запрошені представники лабораторного центру, щоб здійснити повторний відбір проб повітря на вміст формальдегіду. Щоб перевірити всі версії джерел походження формальдегіду в повітрі було зроблено багато варіацій: відбирали проби в кабінетах з меблями, без меблів, з різними температурними режимами.

На даний момент керівництво чекає на результати дослідження.

За словами директора, спеціалісти лабораторного центру здійснили перевірку через те, що навчальний заклад був нещодавно відремонтований і замінені меблі у навчальних класах.

“У нас дуже багато аудиторій, тому перевірки тривали у кілька етапів. Були на початку березня, потім 9 березня й остання здається 16. Вони брали заміри у 5-7 кабінетах”, – каже директор.

Однією з основних причин високого рівня формальдегіду є проведення будівельних та ремонтних робіт, використання різноманітних лаків та фарб, деревостружкових плит, облаштування підвісних стель, лінолеуму та ламінату, встановлення нових меблів.

Рішення про дистанційне навчання у ліцеї для учнів 5-11 класів було прийнято у четвер 18 березня у зв’язку зі збільшенням захворюваності серед учнів і вчителів.

“Взагалі з погіршенням епідеміологічної ситуації в цілому, рішення це було прийнято приблизно о 14.40, а результати дослідження стали відомі в цей день так співпало після 16.00. І ця ситуація дає нам можливість з’ясувати всі обставини і виправити її”, – говорить директор.

В’ячеслав Миколайович наголошує, що керівництво закладу не зацікавлено, щоб діти та педагоги перебували в умовах, не придатних для навчання.

Спеціалісти лабораторного центру надавали рекомендації, головне це інтенсивне провітрювання. Я потім читав багато  інформації, і, як говорили спеціалісти лабораторного центру і наші хіміки, що формальдегід виділяється при високій температурі. Тобто чим більше температура, тим більше він виділяється

Відповідно до гігієнічних нормативів гранично допустима концентрація формальдегіду у повітрі закритих приміщень навчальних закладів не повинна перевищувати відповідно 0,006 мг/м.куб та 0,003 мг/м. куб.

При потраплянні формальдегіду у організм спостерігаються блідість, загальне нездужання, головний біль, утруднене дихання, подразнення слизової оболонки ока. Зважаючи на отруйні властивості формальдегіду, при перевищенні їх рівнів, перебування дітей та дорослих у таких приміщення категорично заборонене.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: