Як у Сумах пройшов перший день локдауну?

25.03.2021

У перший день обмежень “червоної зони” у Сумах позакривалися розважальні та торговельні центри. Деякі магазини із непродовольчими товарами стали працювати тільки через інтернет, повідомляє Суспільне.Суми.

“На винос” працюють й інші крамниці, у яких не продають їжу та напої. Кафе та ресторани оформлюють доставку або готують замовлення із собою. Усередині нікого немає.

“Ми працюємо на винос, бо від сьогодні заборонено заходити у приміщення і ми людей просимо очікувати на виході. Вони заходять по одному роблять замовлення, я беру замовлення і прошу вийти, вони очікують на вулиці. Як замовлення готове – я виношу їм через двері”, – розповідає працівниця кафе Любов Першин

В іншому кафе вигадали систему зі дзвоником. “Люди замовляють і біля входу чекають замовлення, коли задзвонить дзвінок повертають, забирають замовлення і так само йдуть” – розповідає працівниця закладу Ганна.

На речовому ринку біля універмагу “Київ більшість підприємців не вийшли на роботу. Дехто, побачивши журналістів, почав ховати товар у кіосках, хтось просто прийшов, аби його забрати.

“Я інвалід другої групи. Я без ноги. У мене пенсія 2 тис. грн, цукровий діабет. На ліки йде близько 2 тис. грн. Живу тільки завдяки ринку. Родина платить податки, платить за місце і бути у збитках нині, самі розумієте”, – розповідає підприємець Андрій Володимирович.

Були й такі продавчині, які не знали про заборону торгувати.

На центральному ринку також більшість рядів порожні. Працюють лише з продажу харчів і речей першої потреби. На вході продають захисні маски.

Продавчині, які там працюють, кажуть – людей на базарі поменшало – водночас радіють, що їх не закрили. “Як так людей немає, для нас це теж не дуже добре”, – каже продавчиня Ольга.

“Людей дійсно набагато менше, але ми працюємо. Дякуємо дуже, що нам дозволили працювати. Намагаємось дотримуватись усіх правил, бо перевірки ходять перевіряють, все суворо” – говорить продавчиня Альона.

Для громадського транспорту поки нічого не змінилося. Водії мають брати тільки сидячих пасажирів, і щоб усі були в масках. Також носіння маски тепер обов’язкове на вулиці, у публічних місцях. Думки сумчан, з якими спілкувались журналісти, щодо такого нововведення – різні.

“Ну я думаю, добре і нормально. Мабуть, правильно, якщо скільки людей хворіє, чому ні?”, – вважає сумчанин Олександр Леунов.

У пані Наталі маска спущена. “Я ж далеко стою, я ж не без маски, ну і ні з ким поруч не стою. Я просто чекаю”, – говорить мешканка Лебедина Наталія Рудиця.

“Ну вирішила так влада, значить так має бути”, – говорить сумчанин Ігор.

За інформацією речника Нацполіції Сумщини Володимира Крупецьких, 24 березня вдень вулиці міста патрулювали 20 нарядів, які перевіряти дотримання правил карантину.. Про результати перевірок обіцяв повідомити завтра 25 березня.

За словами речниці Ковпаківського райсуду Сум Вікторії Сиріциної, з початку цього року до розгляду надійшло 60 адмінпротоколів про порушення правил карантину. З них 59 закрито, по одному накладено штраф – 17 тис. грн – через перебування у транспорті без маски та документів. Наразі призначили до розгляду ще 8.

У Зарічному райсуді, за інформацією речниці Наталії Сидоренко, у цьому році таких протоколів було 63. З них 55 закрито, направлені на розгляд іншого суду – 2, до органу, який уповноважений розглядати справу – 1 протокол, не розглянуті – 6.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:
20.04.2024 За ніч і ранок на Сумщині зафіксовано 57 вибухів
20.04.2024 Жителя Кам’янки судитимуть за виготовлення зброї
20.04.2024 «Сумський заповідник у смартфоні» – у фіналі Національного конкурсу проєктів
20.04.2024 “Велику шкоду нанесло”: мешканці Орлівки розповіли про російську атаку КАБами
20.04.2024 На Глухівщині психоневрологічний інтернат отримав благодійний вантаж від доброчинців
20.04.2024 Тростянець отримає 180 млн грн на реконструкцію очисних споруд

Коментарі: