Як працює сумська первинка в умовах особливого режиму?

30.03.2021

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» і КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» в умовах особливого режиму приймання пацієнтів продовжують надавати повний пакет медичних послуг, передбачений договором із НСЗУ.

Про особливості функціонування закладів первинної ланки в умовах дії червоного рівня епідемічної небезпеки під час брифінгу розповіли заступник міського голови Тамара ІЩЕНКО, в. о. начальника управління охорони здоров’я Наталія КІПЕНКО, директор КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» Алла ОВОДЕНКО та в. о. директора КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» Людмила ЦЮКАЛО.

Заступник міського голови Тамара Іщенко зазначила, що у зв’язку з запровадженням в Сумах епідобмежень «червоної» зони та збільшенням кількості звернень хворих із ознаками гострих респіраторних захворювань виникла необхідність обмеження відвідування медичних закладів первинної ланки пацієнтами, стан здоров’я яких не потребує невідкладних заходів, або які звертаються з профілактичною метою. Через це у КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» і КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» запровадили по 9 квітня особливий режим приймання пацієнтів, призупинивши електронний запис. Водночас посадовець наголосила на тому, що всі амбулаторії, як і раніше, надають сумчанам увесь спектр передбачених послуг.

«Наша мета – перервати ланцюжки інфікування, убезпечити медичних працівників, зберегти здоров’я сумчан, зменшити навантаження на «ковідні» ліжка», – сказала заступник міського голови.

Особливий режим дозволить розмежувати потоки пацієнтів, мінімізувавши можливість інфікування тих, хто має відмінну від коронавірусу недугу, а лікарям приділити більше часу хворим, які потребують невідкладної медичної допомоги.

«Ми просимо всіх пацієнтів, у яких немає нагальної потреби у відвідуванні лікарі або ознак захворювання, всі питання попередньо опрацьовувати зі своїм лікарем у телефонному режимі. Це дасть змогу визначити потребу у безпосередньому відвідуванні лікувального закладу, також лікар зможе надати роз’яснення, в телефонному режимі сформувати направлення або довідку, які потрібні, і які пацієнт у вільний час забере у реєстратурі, не стоятиме в черзі та не створюватиме для себе небезпечну ситуацію по захворюваності», – зазначила Наталія Кіпенко.

Алла Оводенко розповіла, що за необхідності отримання медичної консультації пацієнти КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» можуть звернутись до контакт-центру 78-77-00; (050)4702003 (робочі дні – з 7:00 до 18:00, вихідні – з 9:14) або безпосередньо до фахівця, з яким укладена декларація. У вихідні – організовано чергування лікарів.У разі, коли пацієнт не в змозі пересуватися, лікар може виїхати до нього додому. В іншому – медичний заклад працює в звичайному режимі: лабораторія та маніпуляційний кабінет функціонують, профілактичні щеплення проводяться.

Також заклад вакцинує від COVID-19. Для цього облаштували кабінети у двох амбулаторіях (вул. Іллінська, 48/50, вул. Ковпака, 7). Щеплення проводяться по понеділках, середах і п’ятницях. Вакцинація здійснюється за попереднім записом через телефони Центру.

Для зв’язку з лікарем пацієнтів КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 2», повідомила Людмила Цюкало, в амбулаторіях діють стаціонарні та мобільні номери: амбулаторія № 1️ (вул. Паркова, 1) – 70-03-82, (050)5711544; амбулаторія № 2 (вул. Привокзальна, 3А) – 78-80-13, (099)2066712; амбулаторія № 3 ( тільки діти до 18 років , вул. Івана Сірка, 3) – 70-03-85, (095)1256387; амбулаторія № 4 (вул. Івана Сірка, 33/1) – 70-03-84, (095)7868750; амбулаторія № 5 – (вул. Паркова, 1): 70-03-89, (066)5222802, (066)5221720. Для надання невідкладної медичної допомоги у вихідні в амбулаторії № 2 працює черговий кабінет.

У вакцинації від коронавірусу задіяні два кабінети в амбулаторіях (вул. Привокзальна, 3А, вул. Паркова, 1) і мобільна бригада.

Наразі в Сумах щеплено 599 медичних працівників і 4999 містян інших категорій. Ускладнень після вакцинації, за словами Наталії КІПЕНКО, не зареєстровано. Тимчасове підвищення температури та локальний біль у місці ін’єкції, зазначила вона, є нормальною реакцією організму і свого роду позитивом, адже свідчить про те, що організм розпізнав інфекцію та успішно виробляє антитіла. Наразі щеплюють сумчан віком від 80 років та категорії містян, які визначені МОЗ.

Наталія Кіпенко зауважила, що обмеження електронного запису – захід вимушений і тимчасовий, а при стабілізації ситуації з захворюваністю його та вільне відвідання буде відновлено. Також вона закликала сумчан дотримуватись протиепідемічних заходів, адже перемогти недугу можна лише спільними зусиллями.

Тамара Іщенко наголосила на тому, що зі свого боку міська влада максимально зосереджує зусилля на подоланні COVID-19. Так, під час останньої сесії ухвалили рішення про спрямування на галузь додаткових коштів.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: