Будівля колишньої фабрики «Спецодяг» до переліку історичних об’єктів не належить, – управління архітектури та містобудування

31.03.2021

Управління архітектури та містобудування надало роз’яснення щодо належності будівлі колишньої швейної фабрики «Спецодяг» до цінних історичних об’єктів, необхідності її збереження та можливості реалізації проєктних рішень затвердженої містобудівної документації, що набуло обговорення в соціальних мережах.

За інформацією управління, у 2020 році був розроблений і затверджений детальний план території по вул. Горького – пров. Лікаря З. Красовицького (рішення міської ради від 16 червня 2020 року № 323, розробник ТОВ «АРХДИЗАЙНСТУДІЯ»).

Дана містобудівна документація розроблена відповідно до генерального плану міста Суми (затверджений рішенням міської ради від 19 грудня 2012 року № 1943), складовою якого є історико-архітектурний опорний план, межі і режими використання зон охорони пам’яток та історичних ареалів міста Суми (далі Історико-архітектурний опорний план). Метою розроблення детального плану було уточнення положень Генерального плану міста та Плану зонування території міста в частині планувальної структури та її функціонального призначення.

Територія розробки детального плану включає ділянку колишньої швейної фабрики «Спецодяг». За матеріалами генерального плану міста, земельна ділянка колишнього підприємства визначена зоною змішаної багатоквартирної житлової та громадської забудови, що відповідає намірам будівництва інвестора (власника приміщень колишньої фабрики).

Історико-архітектурний опорний план, що містить перелік пам’яток та об’єктів культурної спадщини обласного центру та інформацію про охоронні зони є документом внесення змін до Історико-архітектурного опорного плану міста Суми, який був розроблений Київ НДІТІАМ у 1992 році і не містив інформацію про належність будівель фабрики до переліку пам’яток.

Чинний Історико-архітектурний опорний план є науково-проєктною документацією, затверджений Наказом Мінкультури України від 22 листопада 2012 року № 1364 «Про затвердження науково-проєктної документації щодо меж і режимів використання зон охорони пам’яток та занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України». Будівлі колишньої швейної фабрики «Спецодяг» не занесені до даного переліку, територія колишнього об’єкта не віднесена до охоронних зон, які визначені в Історико-архітектурному опорному плані.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» для професійного обговорення проєктного рішення 3 березня 2020 року дана містобудівна документація була винесена на розгляд містобудівної ради при управлінні архітектури та містобудування. Громадські слухання містобудівної документації відбулися 20 грудня 2019 року. До складу містобудівної ради включений представник органу, який на час розгляду питання, опікувався питаннями охорони історико-культурної спадщини – Управління культури обласної державної адміністрації.

Під час розгляду проєкта пропозиції та зауваження щодо пам’яток охоронного характеру не підіймалися і не обговорювалися. Детальний план території був схвалений більшістю голосів.

Крім того, варто зауважити, що у 1976 році Державним інститутом проєктування міст Держбуду РРФСР (м. Москва) за дорученням Держбуду УРСР була розроблена містобудівна документація – Проєкт детального планування центру міста Суми. Проєкт виконаний у відповідності до генерального плану міста Суми, розробленим інститутом «КиевНИИградостроительства», затверджений Держбудом УССР у 1969 році. Цей проєкт детального планування містить інформацію про перелік дрібних виробництв, що розташовані серед житлової забудови і підлягають винесенню. Серед таких підприємств є швейна фабрика. В проєктному рішенні детального плану територія фабрики пропонується для забудови багатоквартирними житловими будинками.

Додатково повідомляємо, що рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 25 березня 2021 року (справа № 480/5530/20) відмовлено в позові до виконавчого комітету, треті особи управління архітектури та містобудування, ТОВ «Суми Спецодяг» про визнання протиправним та скасування рішення виконавчого комітету від 16 червня 2020 року № 323 «Про затвердження містобудівної документації «Детальний план території по вул. Горького – пров. Лікаря З. Красовицького у м. Суми».

На теперішній час затверджений «Детальний план території по вул. Горького – пров. Лікаря З. Красовицького у м. Суми» є чинною містобудівною документацією.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: