Головний лікар Шосткинської ЦРЛ: “Нова хвиля коронавірусу набагато агресивніша за попередні”

01.04.2021

Головний лікар Шосткинської ЦРЛ Олег Штогрин зазначає, що ситуація з захворюваністю на коронавірусну інфекцію у Шостці вкрай складна.

“Ситуація вкрай складна. Планових госпіталізацій немає, планових операцій немає. Тільки важких хворих приймаємо, яким необхідна невідкладна допомога. Хворих везуть з серцевими захворюваннями, інсультами, ще якоюсь патологією. І при обстеженні у них виявляється COVІD-19. Ми тільки закрили кардіологічне відділення – 4 кардіологічних хворих прийшло з COVІD-19 змушені були закрити неврологічне відділення, бо така ж ситуація: ковідні хворі неврологічні. Зараз у кардіологічному відділенні знову троє хворих з коронавірусною інфекцією. У реанімаційному відділенні в нас зараз знаходиться (поступили за добу) хворих з різною патологією, у всіх трьох ми підозрюємо коронавірусну інфекцію. Зараз у нас реанімація закрита. Якщо ми не зможем її відкрити, буде використовуватись ця реанімаційна палата. Це я про те, скільки багато інфікованих і важких хворих”, – розповідає головний лікар Шостки.

Медицина працює на межі, ліжка, передбачені для пацієнтів з коронавірусною інфекцією, постійно усі зайняті. Лікарі тільки встигають виписувати і знову приймати нових хворих. Кожен день поступає така ж кількість хворих, скільки вже ви здоровіли й виписуються.

Багато хворих підключені до апаратів штучної вентиляції легень, яким забезпечують кисневу підтримку. Хворі важкі і набагато важче піддаються лікуванню, ніж це було раніше, восени, каже Олег Штогрин. Цей вірус зараз б`є по усім органам. Зараз у інфекційному відділенні знаходиться три сімейних пари, повідомляє shostka.info.

На минулому тижні одна сімейна пара померла. Такий випадок у Шостці зареєстровано вперше. Зараз у інфекційне відділення поступають і діти з батьками, усі у важкому стані.

Багато шосткинців і з легкою стадією корона вірусу: на амбулаторному лікуванні більше 300 хворих.

“І головне, що тенденції до зниження немає, результати аналізів нам зараз прийшли, бо ми їх учора відвезли, їх робили увечері. Зараз уже отримали + 29 за вчорашній день, і це ще не всі. Думаю, стільки ж буде і до кінця дня. На жаль, дуже багато хворіє і медичних працівників у Шостці. А головне, що після вірусу дуже важко відновлюватися, приступити до роботи, бо сил немає, а треба працювати”, – розповідає головний лікар ЦРЛ.

  Для інфекційного відділення взимку було придбано два півтонні кріоциліндри. Зараз ведуться роботи по встановленню. Очікується, що це зменшить навантаження на господарчу службу Шосткинської лікарні, бо щоденно потрібно багато кисню. Майже щоденно з Сум до Шостки привозять 80 балонів, і за добу вони розходяться.

Один працюючий апарат штучної вентиляції легень потребує 18-20 балонів кисню за добу. У Шостці зараз 4 хворих, підключені до апаратів ШВЛ.

“Я ще раз звертаюся до людей: не шуткуйте! Я вже не кажу про необхідність носіння медичних захисних масок, дотримання дистанції, дезінфекції рук. Просто сидіть вдома! Не ходіть ні до кого, і не пускайте нікого до себе, бо біда велика”, – попереджає Олег Теофілович.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: