Сумському національному театру імені Щепкіна – 88 років

03.04.2021

Сумському національному академічному театру драми та музичної комедії імені М.Щепкіна 3 квітня виповнюється 88 років.

Заснований ще у березні 1933-го в місті Лубни, у січні 1939-го року, у зв’язку з утворенням Сумської області, театр став Сумським обласним музично-драматичним. До мистецької плеяди “щепкінців” причетні такі шляхетні творчі натури як народні артисти України Д.Козачківський, О.Тарасенко, Є.Золотаренко, А.Носачов, О.Сокол, І.Рибчинський, І.Равицький, заслужені артисти України О.Рибчинський, М.Новік, С.Дідусенко, Л.Рудик, Н.Михайлова, В.Курта, Л.Мамикіна.

На сцені театру імені М.С.Щепкіна у різні часи здійснювались постановки таких драматичних творів як: “Отелло” В.Шекспіра, “Медея” Евріпіда, “Наталка Полтавка” М.Лисенка, “Запорожець за Дунаєм” С.Гулака-Артемовського, “Майська ніч” М.Гоголя, “Назар Стодоля” Т.Шевченка, “Чумаки” І.Карпенка-Карого, “Маруся Богуславка” М.Старицького, “Весела вдова” Ф.Легара, “Маріца” І.Кальмана, “Летюча миша” та “Циганський барон” Й.Штрауса, “Верона” Г.Горіна, “Витівки Хануми” А.Цагарелі, “Вовчиха” О.Кобилянська та інші, що увійшли до золотого фонду репертуару театру.

Творчий колектив театру неодноразово гастролював не лише у знаних культурних центрах України, а й в театрах усього світу: Білорусії, Казахстану, Естонії, Молдови, Німеччини, Болгарії, Латвії тощо, де знайомив глядача із новітніми здобутками української та світової драматургії.

У 1980 році театру надано статус “Театр драми та музичної комедії” і переведено до нового приміщення. Не збавляє творчий темп колектив і зараз. Тож, підсумовуючи зазначене вище, слід нагадати, що за значні творчі здобутки наказом Міністерства культури України №1189 від 23 жовтня 2012 року театру ім. М.С. Щепкіна було присвоєно почесне звання Академічний.

Віддаючи належне історії, ми з особливою шаною ставимось до тих, хто своєю невтомною творчою працею звеличує ім’я театру сьогодні: народні артисти України Є.Серебрякова, М.Ластовецький, заслужені артисти України О.Зарицька, Т.Корінна, Н.Нерянова, С.Медін, О.Богомолова, С.Немировський, Л.Матвієнко, М.Грищенко, А.Красовський, заслужені працівники культури України – головний диригент театру В.Тамілін, головний адміністратор Л.Ніконова, соліст-інструменталіст Є.Білий. Знаними митцями стали В.Назаренко, Н.Дехта, Н.Жулева, О.Середа, А.Красовський, С.Великодний та А.Кнопік. Безперечно, ще попереду кращі ролі артистів Г.Глазачевої, В.Хоменка. Радує те, що слава “щепкінців”, які завжди “зривали” оплески на престижних сценах України, Білорусії, Естонії, Латвії, Молдови, Німеччини, Болгарії і сьогодні в надійних руках.

Є ціле гроно талановитої молоді, серед яких В.Калініченко, М.Корінна, В.Морозова, С.Кулик, Ю.Оноприйко, Ю.Кулик, О.Оноприйко, К.Саченко, В.Писарев, Д.Некрасов, Д.Каландарішвілі, М.Шолох, С.Завгородній та інші. Чимало артистів відзначені лауреатськими дипломами міжнародних, всеукраїнських та обласних мистецьких конкурсів і фестивалів.

Закономірним результатом багаторічних колективних зусиль щепкінців стало заслужене надання театру статусу «Національний» (Постанова Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2020 року, Указ Президента України від 8 вересня 2020 року). Ця знакова подія у славетній історії театру є стимулом для подальшого удосконалення майстерності творчої трупи, набуття ще більш високого визнання у національному та міжнародному масштабах.

Поки що карантинні обмеження і відсвяткувати 88-річчя походом до театру не вдасться, але згодом можна надолужити втрачене та насолодитися грою акторів сумського театру.

P.S. На сторінці театру ім.Щепкіна у Фейсбуці відновлено показ онлайн вистав.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: